“Нютон” спечели 54-тото републиканско състезание по физика на Клуб “Квант”

SONY DSC

По текст и снимки на Михаил Ванчев

Oтбор „Нютон“ на младите физици от Математическата гимназия в Пловдив спечели със знания и практически умения по физика 54-тото републиканско състезание на клуб „Квант“. В оспорвана надпреавара с другите финалисти от „Фарадей“ те спечелиха 138 точки. По специална формула тези точки се превръщат в оценка от отличен 5,85 и служат на учениците за кандидатстване в Техническия университет – филиал Пловдив.

„Фундаментално“ за тайните на света от нобелиста по физика Франк Уилчек идва на български

Финалните задачи за знаещите ученици от отборите „Нютон“ и „Фарадей“ никак не бяха лесни. Те решаваха логически, експериментални и рискови. Момчета и момичета от гимназии в Пловдив и Смолян трябваше например да обясняват по какво се отличава действието на крилата на самолета от действието на крилата на птица. После доказваха как по-бързо ще се изгаси пожар – с топла или със студента вода. Една от практическите задачи пък даде в ръцете на момиче порцеланова чаша, чук и голям пирон и предизвикателството да пробие дупка в дъното й, без да я разчупи на парчета. И момичето го измисли – потопи чашата в съд с вода, замахна с чука няколко пъти и проби дъното с пирона. Младите физици от противниковия отбор пък дадоха обяснението на експеримента – чашата не се чупи само тогава, когато водата „изгони“ всичкия въздух в нея.

2019: Отличен за магистърската теза на писателката Людмила Филипова за тъмната енергия и еволюцията на Вселената

За решаването на тези и подобни задачи състезателите имаха по минута време за обсъждане и още една за отговор. Всичко това пред техни съученици, приятели, родители и близо 50 млади специалисти, които вече работят, но са били членове на клуба.

В първата тройка влезе и отбор „Квантинум“. Балът на състезателите от него и спечелилите второто място състезатели също се оказа висок – от много добър 5,12 до отличен 5,54.

Състезанието се проведе в аулата на Техническия университет – филиал Пловдив. Именно учебното заведение приютява клуб „Квант“, когато преди години губи сградата, в която децата са добивали кръжочни знания по физика. „Съвсем логично бе да дадем покрив на млади хора с интерес към физиката, защото тя е в основата на всички инженерни науки, изучавани при нас“, споделя за жеста доц. д-р Никола Шакев, зам. директор на пловдивския филиал на ТУ. Университетът споделя с квантовци не само една сграда, но и технически средства, с които учат студентите, а част от преподавателите във вуза работят заедно със средношколците.

2015: Коледна физика на клуб “Квант” с гости от чужбина; коя задачата по физика Бойко Борисов реши

На старта на състезанието излзоха осем отбора средношколци. Този път обстановката бе не само състезателна, но и по-тържествена, защото съвпадна с 30-я рожден ден на клуб „Галактика“ в Смолян и 20-я рожден ден на неговия наследник – клуб „Квант“ в Пловдив. За тези години в клуба са преминали 700 ученици, чийто интерес към физиката бе обобщен от несменяемия ръководител на „Квант“ Васил Базелков: физиката е философия на реалността.

В приветствие към състезателите Катя Стайкова, управител на клъстер Тракия икономическа зона, ги покани на посещение във фирми, където младите физици могат да видят на практика приложението на природните науки в производството.

Не пропускайте още:

2020: „Науката от Света на Диска“ от Тери Пратчет – вече на пазара

2017: Новаторски научни идеи в новия роман на Людмила Филипова „Смисълът“

Шест български деца с бронз от европейската олимпиада по природни науки

Стивън Хокинг и дъщеря му разказват за Космоса в книга за деца

2016: Два от най-великите романи на сър Артър Кларк излизат в луксозно издание

2015: Нови медали – по физика и математика – донесе в Пловдив звездният зрелостник на Математическата Мирослав Маринов

Учителят Теодосий Теодосиев – номиниран за специалната награда на Българската асоциация по информационни технологии

Звезди по математика, физика и информатика от Пловдив търсят средства, за да… участват в състезание в Казахстан

2014: Школата по физика на съвременния възрожденец Теодосий Теодосиев от Казанлък ще си има нов дом

Български ученици спечелиха медали и грамоти на международни олимпиади по биология, информатика и физика

Трима ученици от ОМГ „Акад. Кирил Попов“- с персонални стипендии по физика на името на пловдивската учителка Таня Радева

2013: Олимпийско злато по физика за талантливите български ученици

2012: БАН изгражда циклотронен център

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...