Деца от НУМТИ “Добрин Петков” написаха пиеси за китара, учителката им ги събра в книжка

Йоана Тихолова и класът ѝ по китара

“Тринадесет пролетни цветя”

Така се казва книжката, която учителката по китара в Музикалното училище в Пловдив Йоана Тихолова прибави към вдъхновението, с което заразява децата от нейния клас по китара. Сборникът е с илюстрации към 13-те композиции, сътворени от нейните ученици, като всеки от тях е „композирал“ и картина към своето музикално произведение.

„Утро без край“: слушаме музиката на професора по медицина Стефан Костянев на 6 струни

„Идеята за създаването на този проект се появи в началото на учебната година, когато мои ученици ми показаха свои композиции. Вдъхновена от творчеството им, бях убедена, че това, което те правят, е изключително ценно и трябва да се запази, поощри и развие под формата на музикален сборник. Така всеки от учениците в класа ми по класическа китара получи задачата да представи своя кратка композиция. Въпреки крехката осем-девет годишна възраст на повечето от децата, аз бях сигурна, че те ще се справят. Така се и случи. Като следващата стъпка от нашата работа, всеки от тях трябваше да нарисува илюстрации към своите музикални идеи. Така книжката вече придоби друг вид – пъстър, жизнерадостен, изпълнен с вяра и надежда, точно като самите малки композитори”, разказа за F2F TV Йоана.

С оформлението и печата на книжката се заема сама. Сама рисува и изображението на корицата. „И няколко дни преди концерта ни на първи април, съвсем не на шега, нашият музикално-творчески сборник беше реалност и носеше името “Тринадесет пролетни цветя”, също колкото са и учениците в моя клас по китара – тринадесет”.

Защо обаче музикалните композиции в сборника са 14?

„Бидейки част от класа по китара, аз имах честта да съм композитор на четиринадесетата пиеса в сборника, посветена на всички мои ученици, носеща отново името “Тринадесет пролетни цветя”, допълва Йоана Тихолова. А концертът, на който класът ѝ представя авторските си творби и книжката, изпълва с публика и аплодисменти залата на НУМТИ “Добрин Петков”.

„Участниците в концерта бяха всички ученици в моя клас по китара – Андрей Миронов – първи клас, Александрина Кацарова и Михаил Димитров – втори клас, Александър Бахчовански, Васил Карапандов, Ивайло Димитров, Калина Терзиева, Кристиян Денев, Юлиан Василев – трети клас, Ивайла Видолова – четвърти клас, Винсент Заранков – пети клас, Иван Чолаков – шести клас, Светла Проданова – седми клас. Като дуетна половинка на Калина Терзиева, се присъедини и брат й – Страхил, ученик в единадесети клас от класа по класическа китара на д-р Милена Манева-Вълчева. Всеки един от тях представи своята композиция, както и една пиеса от репертоара си”.

За всеки млад изпълнител Йоана Тихолова предварително снима кратък видеоклип, с който да го представи на концерта. Така публиката освен че се запознава с него, научава и това, което го е вдъхновило, за да напише своята творба. Йоана не спира дотук. Увлича цялото си семейство в събитието с малките китаристи и композитори и благодарение на него концертът е заснет и може да се гледа тук.

“Тук е моментът да благодаря за подкрепата на г-жа Нели Попова-Коева, директор на НУМТИ “Добрин Петков” гр. Пловдив. Благодарна съм и на родителите на учениците ми за това, че с радост прегърнаха нашата идея, и с тяхна помощ разпечатахме всички сборници. Благодарна съм за помощта и на моите колеги д-р Милена Манева-Вълчева, Калин Георгиев и Костадин Динков. Благодаря на моите преподаватели по класическа китара проф. д-р Стела Митева-Динкова и Екатерина Велкова, които ми помогнаха да се влюбя в китарното изкуство”.

Йоана Тихолова е позната на музикалната общност като китарист и част от Китарния ансамбъл „Академика“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Изкуството е с нея не само когато е с китарата си. Плете прекрасни кукли, рисува и не спира да се вдъхновява от работата си с младите таланти.

2021: 14 пловдивски китари свирят в сърцето на Париж

„Вярвам, че този проект ще подпомогне професионалното развитие на младите китаристи, ще разшири музикалния им мироглед и ще ги вдъхнови за нови творчески хоризонти. Щастлива съм, че имам възможността да творя с моите ученици. Всеки от тях прие задачата, която им поставих като своя мисия и работиха усилено, за да създадем за пръв път на тази сцена подобен музикален празник”, усмихва се Йоана, докато ми разказва през мрежата осъществената си идея да предаде тази усмивка нататък.

Снимките от училището и книжката са предоставени за публикуване в F2F TV от Йоана Тихолова. Нейната снимка с розата и на част от “Академика” са мои и са от гостуването на китарния ансамбул в Париж през 2021 г. по покана на Фондацията за културен обмен Арт Галерия “Константин” Франция

Не пропускайте още:

Незрящият музикант Нено Илиев и бандата му RomaNeno Project с ново „Завръщане“

Български музиканти изправиха на крака публиката в Кувейт

2022: Проф. Костянев: Формулата за живота е формула за хармонията

Великолепна шесторка от млади български таланти с концерт в сърцето на Париж

2019: Музика и стихове в Радио Пловдив с „Орфей“

Пловдивски ученици ще са на една сцена със световни звезди на тангото и фламенкото

2017: Националната музикална академия с празник на патрона си проф. Панчо Владигеров

2016: Българи спечелиха Грами за модерна класическа музика

„Приказки за 65 рози“ разказват музиканти в Деня за борба с муковисцидозата

Детето-чудо на Музикалното училище в Пловдив Николай Маринов с клавирен рецитал днес

2014: Журирах в първия шампионат по въздушна китара в Пловдив

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...