Дружеството на пловдивските писатели отчете богата творческа 2022-та

Снимка: Екатерина Костова

Автор: Елена Диварова

През изминалата 2022 година Дружеството на писателите работи по проекта „Писателите и Пловдив“, одобрен от Община Пловдив за шеста поредна година. Проектът е изпълнен изцяло, като бяха финансирани осем тематични литературни четения през април, май и юни 2022 г. В тях участваха членове на дружеството, които проявиха желание и са заявили своето актуално членство.

Д-р Ани Кеворкян, новият председател на писателската общност в Пловдив: Енергията на града ни захранва

Радващо е, че след изминалата пандемия, мерките против която продължиха и в първите месеци на тази година, членовете на нашето дружество се съобразяват с обстановката с цел запазване на здравето и живота на хората. Още в първите дни на тази година се разделихме с писателя Георги Стоянов.

Нови книги

Нови книги през 2022 издадоха много автори: Йорданка Гецова, Мария Николова, Рамела Бохосян, Славка Зашева, Спаска Попова, Мира Папо, Таня Николова, Геновева Цандева, Мариела Конова, Румяна Шопова, Цвета Михайлова, Стефка Тотева, Стойчо Божков.

В края на април в Дружеството се състоя разговор с писателката Катиша Агире и премиера на романа й „Изчакай да превали”, на събитието присъства преводачката на български език Мария Пачкова.

Награди

И през тази година много членове на дружеството бяха отличени в рамките на национални и международни литературни конкурси. Сред тях ще спомена имената на Радка Атанасова-Топалова с една първа и една трета награда от национални конкурси, Розалия Александрова с изобилие от отличия и изяви, както и на Минко Танев и Стоянка Боянова, които отново получиха десетки отличия за активната си литературна дейност.

Наградата „Евридика“ за най-добро любовно стихотворение на Международния поетически фестивал „Орфей – Пловдив“ получи колегата ни Тильо Тилев за стихотворенията „Лица без лица“ и „Летен романс“. И една връзка с музиката – стихотворението „Дали ще помниш“ на Мария Илиева през 2022 г. се превърна в песен в новия албум на дует „Шик“ „Нежност“.

На конкурса за лирическо стихотворение в Трявна втора награда получи Светла Караянева, а на седемнадесетия национален поетичен конкурс на името на Пенчо Славейков третата награда дойде в Пловдив за Таня Николова. Това са само част от имената на наградените, има още много номинации и успешни участия.

Юбиляри

На 24 октомври в залата на дружеството беше отбелязана 80-годишнината на двама изтъкнати творци, чието творчество и чиято дейност е свързана с Пловдив – Иван Вълев и проф. Огнян Сапарев. Пак в залата на дружеството беше отбелязана (с дълго закъснение поради ограниченията от пандемията) 70-годишнината на белетриста и литературен критик Иван Христов.

Фестивали и литературни четения

Имаше още събития, свързани с наши колеги и с тяхно активно участие, които са изключително дело на други организации. Това са Международният фестивал „Орфей“, събития в рамките на фестивала „Пловдив чете“, Международният фестивал за поезия “Духовност без граници”, а също и редица участия на наши членове в национални и международни форуми.

Работата по проектите, които защитаваме всяка година, не е никак лесна, тя изисква време и сили, съобразяване с технически, административни и други изисквания, редно е да изразим благодарност към председателя Антон Баев, който основно е ангажиран с този проект.

Чрез поредицата от литературни четения „Писателите и Пловдив“, отразени в медиите и включени в културния календар на Пловдив, нашето дружество оставя сериозна следа, по която обществото съди за нас като за творческа организация. „Писателите и Пловдив“ вече има трайни характеристики като устойчивост, стабилна социална среда и място в културния календар на града. Да се надяваме, че и през следващата 2023 г. работата по този проект ще продължи.

Благотворително

В самия край на 2022 (на 28 декември) в салона на Дружеството на писателите в Пловдив се събраха поети, писатели, журналисти, преподаватели, за традиционното празнично литературно четене. Емоционално ядро на срещата беше обявеният наскоро от Екатерина Костова – журналист и поет, „Арт маратон за Лили“. В тази благотворителна акция, подкрепяща 22-годишната рекордьорка по бягане Лиляна Георгиева, се включиха много от участниците в четенето. Научихме за нея от Екатерина Костова, която деликатно зададе въпроса: „Дали ще се намерят 42-ма творци и приятели на изкуството, които да подкрепят Лили в усилията ѝ да продължи напред?“ Събраната скромна сума беше предоставена на състезателката за възстановяване на част от разходите за тренировки.

2022: Пловдивските писатели отвориха сърца за Лили на Коледното си четене

Фактът, че дойдоха колеги и съмишленици, за да станат част от идеята, е достатъчно основание да вярваме, че можем да надмогнем инерцията и да бъдем заедно с Лили, която е израсла в дом за деца, лишени от родителски грижи, а спортът е нейното семейство. Надяваме се през 2023 г. щафетата на доброто да продължи.

Не пропускайте още:

Борис Христов с наградата „Яворов“

Чирпан запалва за 55-ти път огъня на Яворовата поезия

В Пловдив започна „Месец на Радичков“

Георги Цанков: Ако езикът ни не беше непопулярен, литературата ни щеше да е много уважавана в света

Нашето посолство в Мадрид тръгва „По пътеките на България в Испания“

„ОБРАТ-но в себе си“ в София: Как книгите срещат хората

След като беше при софиянци, „При чехите“ отива при пловдивчани

Обявиха конкурс за стенопис върху близо 100 кв.м., посветен на поета Шандор Петьофи

БНБ пусна сребърна монета с лика на Ботев

Панаири, книги и Коледа – могат ли да бъдат за всички?

Христо Фотев и Петя Дубарова в учебниците по литература от 2020-та

Учителят по литература Атанас Пирянков с 5+ за първата си книга

Честваме Ботев! Поклон с МОЯТА МОЛИТВА

165 години от рождението на Христо Ботев – поклон пред делото му, а думите му помним…

138 години от гибелта на Христо Ботев. Поклон с фйлетона му „Длъжностите на писателите и на журналистите“

Как се избират коледни елхички в 8 европейски страни?

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...