Съдът отмени решението на ЦИК, предизвикало оставка и жалби от политически формации

“На провело се открито заседание Административен съд София – град уважи жалбите на коалиция “Левицата” и коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” и отмени решение на ЦИК No. 1690-НС София, 20 февруари 2023 г. относно утвърждаване на образци на изборни книжа за провеждането на изборите на Народно събрание на 2 април 2023 г.”. Това обяви в сайта си столичният Административен съд.

Става дума за решението в секционните протоколи от вота на 2 април броят на гласовете от машинния и от хартиения вот да се записват заедно, а не първо поотделно и чак след това да се сборуват. Решението е от 20 февруари и по данни на БНР е било взето с 11 гласа за и 4 против.

2 заявки за обжалване на решение на ЦИК, предизвикало оставката на говорителя ѝ

Припомням, че първата реакция срещу него беше оставката на говорителя на ЦИК Цветозар Томов. В личния си Facebook профил  той нарече „абсурдно“, „цинично“ и „опасно“ решението на комисията като обясни опасността така:

„Защото се ликвидира възможността за сравнение с данните от машинния протокол. Това означава, че почти всички случаи на грешки или измами няма да могат да бъдат дори забелязани чрез сравнение на данните, тъй като няма да има съпоставими масиви данни. Не можете да сравнявате отчетения от машините резултат с ръчното преброяване и на хартиеното, и на машинното гласуване, взети заедно. В този смисъл това решение е манна небесна за изборните мошеници – то е като да отключиш вратата на жилището си, за да не създаваш проблеми на евентуални крадци да разбиват ключалки“.

Жалбите до съда от политическите формации “Продължаваме промяната – Демократична България” и “Левицата” бяха внесени в деня след решението на ЦИК, а на следващия ден и ГЕРБ се обяви против него.

Предстои решението на съда да бъде публикувано.

Не пропускайте още:

2022: Българи в чужбина с отворено писмо до НС срещу изборните промени

2022: Камелия Трибулен-Конакчиева: Промени в Изборния закон ограничават свободния вот на свободните българи в чужбина

Иванка Иванова внесе петиция за електронно гласуване в България и чужбина

За вота с доверие: Животът не е непроменим. Обществата не са константа

Как да оцелееш като кандидат-депутат или наръчник за поведение на нови лица в листите

За рефендумите, изборите и другите печатници на пари…

Ден за размисъл по Благовещение

Кампанията за президентски избори 2016: Не се поправя туй, що е непоправимо

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...