“Мигове от двора 22” в Асеновград: Фотоизложба в подкрепа на пострадалите от труса в Турция и Сирия

Емил Тихолов, Снимка: Емилия Колева

Той е фармацевт по образование и творец по душа. Познавам го от около две десетилетия, когато животът му го бе довел в асеновградския край. Но имам чувството, че се знаем от цяла вечност. Изумявала ме е и детската му почуда на красотата в природата, и философията му да приемаш това, което ти се случва, естествено – сякаш проблемът е троскот, който – каквото и да правиш – изниква, и да, трябва усилие, за да се премахне, но пък как иначе ще видиш колко хубаво е пространството без него!

Ваня Недева преди 17-тия фотоконкурс „Най-сладка целувка“: Днес целувката ни е още по-нужна

С тази присъща естественост Емо преодоля административните препятствия около разработването на фабриката за изворна вода „Персена“ в Орехово и на къщата за гости „Телесфор“. Нямаше да му е така леко в това преодоляване, ако до него не беше Златка Чуртова – не просто асеновградска журналистка, а жена, резонираща на Родопите с душата си.

Златка Чутрова и Емил Тихолов Снимка: Емилия Колева

2015: Родопското село Орехово попадна в британски туристически портал 

„За Емил, дворът е целия свят – всичко извън дома, което всъщност е домът“, казва Златето. И така обявява фотоизложбата, която той днес открива в асеновградското Арт кафе под името “Мигове от двора 22”. Замислена още преди година по случай неговата седемдесет годишнина, от 15 часа тя ще събере любителите на пейзажната фотография. Снимките – някои от които са отпечатани и на канава – ще се продават с благотворителна кауза. Събраните средства ще се дарят за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

LITTLE BIRD с изкуство в подкрепа на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

„Емо е човек с голямо творческо дълголетие – между преклонението пред природата, което е водещо при него, той непрекъснато твори – уникални напитки, лечебни чайове, изследва процеси, сади дървета и какво ли още не“ – разкрива извора на вдъхновението му Златка Чуртова. И допълва: “Пътувайки, разхождайки се, той се радва на небето, на клонките и скалите с причудливи образи – спира, възхищава им се по детски и ги снима, за да им се наслаждава и след това… Така се роди и тази изложба с мигове от нашия ореховски двор, Атон, любимата му Пирин планина, най-нежната шаманка Нела, йогинини на Колото”.

Пловдивските писатели отвориха сърца за Лили на Коледното си четене

Сред хилядите снимки на Емо подбора за експозицията прави тв операторът Росен Илиев, а от 15 часа в Арт кафе (ул. “Трети март” 12, Асеновград) авторът на фотосите и жената до него ще ви посрещнат и за да разгледате експозицията, и за да поговорите за красивия, зареждащ свят в нея.

Песента на Орфей – връзка между света на мъртвите и живите

А аз им пожелавам и на двамата да продължат да вдъхват смисъл на това, с което са се захванали в онова чудно родопско село, до което стигайки, можеш да видиш и сърна, и елен; да усетиш, докато се взираш в звездите, как те те гледат; да вдишаш аромата на дивите билки във въздуха през пролетта и лятото и влагата на притихнала шума в гората наесен и зимата. И да разбереш, че изобилието е в красотата, която сме способни да видим около нас. А някои – и да я запечатаме в слово или изображение.

Не пропускайте още:

Български доброволци спасиха нови затрупани от труса в Турция

Български спасителни екипи са вече в Турция, днес към района на земетресенията заминават и доброволци

Цяла България с пунктове за дарения в подкрепа на пострадалите от трусовете в Турция и Сирия

Арт маратон търси поне 42-ма творци и приятели на изкуството да подкрепят Лили за 2023-та

2022: Книгите с кауза в Димитровград: Добавихме и живот

Каритас Витания с дарителска акция за пострадалите в наводнените карловски села

2019: Мария Орлешкова изпраща 2019-та с награди след спасителни мисии при наводненията в Испания

2018: Близо 52 хил. лв. в подкрепа на сигурната семейна грижа за деца след Арт вечер на добродетелите в София

2017: Българка, лекар във Франция, вдъхнови 9 творци за благотворителна изложба в полза на Детската клиника по неврологични болести в Пловдив

2015: Нов маршрут в Природен парк „Странджа” учи как да разпознаваме билките

2014: „Изкуство за живот“ обнови две отделения в Детската клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

2014: След благотворително кръводаряване събраха необходимите количества кръв за 21-годишния мотоциклетист в критично състояние в УМБАЛ „Свети Георги”

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...