Цяла България с пунктове за дарения в подкрепа на пострадалите от трусовете в Турция и Сирия

Изображение: БЧК

Ако Турция и Сирия се превърнаха в живата рана на планетата след опустошителните трусове отпреди два дни, жертвите от които продължават да нарастват и след обявените 8 500 души, България вече втори ден е отворила солидарно сърцето си за подкрепа.

Изображение: F2F Studio

Български спасителни екипи са вече в Турция, днес към района на земетресенията заминават и доброволци

В инициативите с вече работещи на място спасителен екип от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столична община, пожарникари от различни регионални дирекции, медици от ВМА, планински спасители и доброволци, сред които от формирования в Пловдив и София, материални помощи и дарителски сметки на БЧК, НПО-та и активисти, общините у нас също отвориха пунктове за подкрепа.

Първият бус с дарения отпътува към пострадалите региони в Турция, обяви на своята страница във Facbook кметът на Пазарджик Тодор Попов. В туристическия информационен център на община Бургас (срещу Часовника) пункт набира помощи от 9 до 18 часа включително в събота и неделя.

Ардино отвори вратите на общинската си сграда за събиране в стая №1 на първия етаж на „нови топли дрехи, постелъчен инвентар, пакетирани хранителни продукти, хигиенни материали и парични дарения“. Жителите на Бял извор, кв. „Диамандово“, Падина, Жълтуша и Главник вече дариха материали от първа необходимост. А кампанията засега е с обявена продължителност до 11 февруари.

В Сърница сборният пункт за дарения също е в сградата на общинската администрация. Събраните и пакетирани помощи през следващите 2 дни ще бъдат транспортират до сборен пункт в Хасково. Кампанията на Община Нови пазар ще продължи до 10 февруари. Събраните дрехи и материали ще бъдат доставени от доброволци в град Хасково, откъдето ще бъдат транспортирани до земетръсната зона.

В сградите на администрациите си кампании ще провеждат и общините Опака, Крушари, Борино и Добричка. На предстоящата сесия на Общинския съвет на Добричка община ще бъде внесена и докладна записка от кмета Соня Георгиева за отпускане и на финансова помощ, като събраните средства и материални дарения ще бъдат предоставени на БЧК.

Община Котел отвори набирателна сметка, кутии за парични дарения постави и в сградата си, както и в кметствата, а Гурково разкри дарителски пункт във фоайето на автогарата в града. Велико Търново разкри пункт за събиране на помощи близо до центъра – на ул. „Марно поле“ 14А. Той ще е отворен всеки работен ден от 8,30 до 17,00 часа. Кърджали призова за даряване на средства или стоки от първа и неотложна необходимост в гаража на общината в кв. „Студен кладенец“, ул.“Капитан Петко войвода“1 /до Строителния техникум/. Дарителски пунктове са разкрити и в кметствата на всички 117 населени места на територията на общината.

В родопската община Момчилград нови топли дрехи, постелъчен инвентар, пакетирани хранителни продукти и хигиенни материали ще се събират в офиса на пенсионерския клуб на ул. “Йордан Йовков” зад сградата на общинска администрация от 8 до 12 часа и от 13 до 17 часа. Поставени са и кутии за парични дарения.

Читалище „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ в смолянското село Смилян се присъедини към кампанията на БЧК за набиране на средства. До 20 февруари в търговски обекти в селото са поставени кутии за финансова помощ, които ще бъдат предоставени на смолнския БЧК. Материаални дрения в селото се събират на ул. “Бреза” 18 в Посетителския информационн център в сградата на читаалището.

Община Карнобат, също съвместно с местната структура на Червения кръст, набира средства от 8:00 часа до 16:00 часа в сградата на Функция „Здравеопазване“ срещу Полицията. Кампании за набиране на вещи обявиха и общините Омуртаг и Каолиново. Във фейсбук страниците им е разпространен идентичен списък на неща, които могат да се даряват. Изискванията е материалите да са нови или неизползвани.

Много общини се присъединяват към обявената от Българския червен кръст дарителска кампания. Припомням, че дарения от 1 лев могат да се направят от мобилен телефон чрез SMS на кратък номер 1466.

От Националното сдружение на общините обобщават нуждите на на пострадалите в Турция и Сирия:

Зимни дрехи и обувки: ръкавици, якета, шапки, боти, ботуши, дъждобрани;

Детски якета и детски зимни дрехи, бебешки пелени;

Газови печки и домакински уреди;

Препарати за почистване;

Хигиенни материали;

Храни: варива, консерви, детски храни и пюрета;

Легла, одеала и постелъчни материали;

Акумулатори и външни батерии за мобилни устройства.

Днес от летище Враждебна в София самолет „Спартан“ излетя за Адъяман с 20 пожарникари и спасители. Това е петият полет, който ВВС осигуряват в помощ на спасителните дейности в Турция. В понеделник два самолета извършиха четири полета за превозване на спасители, медицински специалисти от ВMA и оборудване за търсене на оцелели.

Очаква се утре да има още един полет с медици, които да бъдат изпратени за Адана, а в събота – още един или два полета. Вероятно тогава ще има смяна на част от екипите – от аварийния отряд на Столична община или от Планинската спасителна служба, съобщиха от министерството на отбраната. Ведомството има готовност за двата самолета и очаква заявките от спасителните екипи, обяви министър Димитър Стоянов. По думите му финансовите средства за спасителните операции ще бъдат възстановени от Европейския съюз, за което са подготвени необходимите документи, но засега това не е важно.

5000 швейцарски франка съобщи във facebook страницата си, че превежда Българският Червен кръст в отговор на спешния апел на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за отпускане на на 200 млн, швейцарски франка – 80 милиона за пострадалите в Сирия от Сирийския арабски Червен полумесец и 120 милиона – за Турция от Турския Червен полумесец.

Не пропускайте още:

2022: Проверка на близо 100 къщи в наводнените села в Карловско: да останат или да се съборят

Каритас Витания с дарителска акция за пострадалите в наводнените карловски села

2019: Мария Орлешкова изпраща 2019-та с награди след спасителни мисии при наводненията в Испания

2017: БТПП и БТК в дарителска кампания за пострадалите от земетресението в Перник

2016: В Пловдив чистят снега и доброволци

2016: България изпрати хуманитарна помощ след наводненията в Македония

2015: БЧК откри банкова сметка за пострадалите от земетресението в Непал; може да се дарят и средства онлайн или с sms

2014: Предоставяме хуманитарна помощ на Сърбия и на Босна и Херцеговина за преодоляване на последствията от наводненията

Българските власти проверяват всички сигнали за наши сънародници в Непал след опустошителното земетресение

2014: Награждават спасителите от Мизия

Пострадалите от наводненията в Северозападна България ще получат безплатно дърва за огрев

2014: Земетресение в деня за размисъл

Новите наводнения у нас взеха нови жертви, Бургас обяви ден на траур

Синът на Христо Проданов дари средства на планинските спасители в Карлово

Дарете вещи от първа необходимост за пострадалите от наводненията с Националния алианс за работа с доброволци

Учат учители да  оказват първа долекарска помощ на деца и ученици и за превенция на бедствията и авариите

2013: Спасителна мисия на военни пилоти с Кугър

2012: В Перник започва изграждането на къщи за пострадалите от земетресението

Удължиха срока за набиране на доброволци в Пловдив

Отварят пътя до Ягодина, затрупан от скална маса

Трус в морето край Шабла снощи

Медици искат обучението за бедствия да включва от децата до пенсионерите

Общините задължително ще застраховат имотите си срещу природни бедствия и земетресения

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...