Новите наводнения у нас взеха нови жертви, Бургас обяви ден на траур

samotna_sve6tНови жертви взеха наводненията в ЮИ България заради проливните дъждове от снощи. До този час са намерени телата на трима души – две жени на 69 и на 21 години по пътя Созопол-Бургас и мъж на 27 години, обитавал каравана край село Ново Паничарево. Центърът на града под вода. Пожарникари отводняват общински и обществени сгради и в кварталите „Победа“, „Акациите“, „Крайморие“. Наводнено е и рибарското селище Отманли. Там са закъсали превозни средства и предстои да се изтеглят, за да се нормализира трафикът. По-рано през деня министърът на вътрешнте работи Йордан Бакалов пристигна в друго рибарско селище-Ченгене скеле, от което 50 лодки са отнесени в морето като част от тях не могат да бъдат възстановени, пропаднала е една къща, други 85 са наводнени.

Заради загиналите Бургас обяви понеделник за ден на траур.

Бедствено положение е обявено на територията на общините Приморско, Опан, Гълъбово и Раднево.

Язовирът в село Странско, община Димитровград е със скъсана стена. Наводнени са около 20 къщи и са евакуирани хората от населеното място. При град Харманли се наблюдава повишение с 2 м. на нивото в река Марица. По течението й в района на градовете Любимец и Свиленград е организирано наблюдение на критичните участъци. До момента са получени близо 100 сигнала за наводнени къщи в Димитровград, Харманли и други по-малки селища. Продължава да е затворен главен път Е80, както и основният път между Стара Загора и Димитровград.

В Раднево са евакуирани над 30 човека. Продължава спасяването на хора и имущество. На места в старозагорска област дъждът все още не е спрял напълно и отводнителните действия на засегнатите домакинства и инфраструктура са затруднени. Поисканата помощ за високо проходима техника от мини „Марица“-Изток вече е на терен и участва в спасителните дейности. Водната стихия е заляла кварталите „Строител“ и „Лозенец“ в град Гълъбово. В момента частично е спряно електричеството в града.

Сериозни щети има в селата Опан, Бял Извор, Априлово, Свободен, Трънково, Любеново, Землен и Тракия. Придошлата вода е разрушила и повредила пътни артерии и мостови съоръжения.

На територията на област Хасково най-тежка е ситуацията в село Странско. След скъсана стена на язовир там се извършва евакуация на населението. Към момента водната стихия е заляла около 20 къщи. При град Харманли се наблюдава повишение с 2 метра на нивото в река Марица. Продължава да е затворена част от път Е80 в района.

по материали от пресцентъра на МВР

Може да харесате още...