Български спасителни екипи са вече в Турция, днес към района на земетресенията заминават и доброволци

Снимка: FB Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив

Българските екипи от Модула за издирване и спасяване вече са на територията на турския град Болу, съобщи на Facebook страницата пловдивската Пожарна. „Късно снощи колоната ни бе посрещната от виелица в района на Чаталджа. 15 часа на път. Турция е снежнобяла. Тази сутрин в страната са регистрирани редица вторични трусове. Нашите спасители и огнеборци продължават по пътя към своята мисия”, добавят от противопожарната служба.

Малко преди 17 часа вчера от АМ „Тракия“ близо до Пловдив към района на земетресенията в Турция тръгнаха 58 огнеборци от Международния модул на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Екипът е с пожарникари и спасители от София, Пловдив, Велико Търново, Монтана и Благоевград. Заедно с тях пътува техника и спасително оборудване – уреди за търсене на затрупани хора и системи за спасяване от високи сгради.

Днес от Пловдив заминава и екип от 10 доброволци от Пловдив и София. Те ще бъдат част от 20-те души доброволчески екип спасители, който изпраща Националната Асоциация на Доброволците в Република България – НАДРБ. “Положението на място никак не е добро, затова ще се опитаме да помогнем максимално на хората там”, написаха в официалната си Facebook страница от „Аварийно спасяване Пловдив“. Те призовават и за даряване на средства по сметката на екипа:

Титуляр: Сдружение ‘Аварийно Спасяване Пловдив’

IBAN: BG68RZBB91551012506770

BIC RZBBBGSF

Основание: дарение Земетресениe

Средствата ще използваме за обезпечаване на екипа, храна, медикаменти, екипировка и други. Обстановката там е зимна, спи се в полеви палаткови лагери, не е ясно как са доставките на вода, храна, медикаменти итн. Хората ни ще трябва да бъдат автономни за около 5-7 дни. Благодарим!

За дарения призовават и от Национална Асоциация на Доброволците в Република България ( НАДРБ). “Имаме спешна нужда от средства, за да им осигурим гориво, консумативи, медикаменти и други неща от първа необходимост, с които да бъдат по-ефективни на терен и най-вече да осигурим тяхната собствена безопасност. Екипът ни се готви за работа в изключително тежки условия при минусови температури като се очаква да остане там поне една седмица. Нашите момчета и момичета ще спят в полеви условия и се очаква да изпълняват много тежки задачи. Нека заедно им осигурим всичко необходимо, за да бъдат спокойни и да спасяват човешки животи! Благодарим предварително!“, пишат от асоциацията.

Банкова сметка на Сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“:

Уникредит Булбанк АД;

IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11;

BIC: UNCRBGSF

Вчера два самолета „Спартан“ от състава на 16-а авиобаза във Враждебна излетяха в 12.47 ч. и 12.52 ч. за летище Адана, за да транспортират екипите, с които България ще окаже помощ на Турция след разрушителното земетресение. На борда на самолетите бяха експерти от спасителен екип от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столична община с екипировка и оборудване за оказване на първа помощ. Заедно с тях заминаха и два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра с екипировка и техническо оборудване.

“Военнослужещите от авиобаза Враждебна са в готовност да изпълнят и допълнителни задачи по транспортиране на помощ за пострадалите хора в съседната държава”, увериха от Министерството на отбраната.

За Турция с кучета, обучени да издирват хора, заминаха и от Планиснката спасителна служба към БЧК у нас. Подготвят се да помагат на място и други организации.

БЧК организира и кампания за набиране на средства за пострадалите от земетресението в Турция. Открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913


За пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на кратък номер 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори.

Българският Червен кръст е в постоянна комуникация с Турския Червен полумесец. От нашата организация още вчера заявиха готовност да изпратят от бедствения си резерв походни легла, матраци, възглавници, одеяла, чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии, както и кухненски комплекти с посуда за хранене, семейни палатки и радиатори.

По данни на БТА от тази сутрин, позоваваща се на британския вестник “Гардиън”, броят на жертвите от разрушителните трусове в Южна Турция и Сирия вече надхвърля 4300 души. В статията се цитира информация от СЗО, според която е възможно броят на жертвите да надхвърли 20 000 души.

Не пропускайте още:

2022: Проверка на близо 100 къщи в наводнените села в Карловско: да останат или да се съборят

Каритас Витания с дарителска акция за пострадалите в наводнените карловски села

2019: Мария Орлешкова изпраща 2019-та с награди след спасителни мисии при наводненията в Испания

2017: БТПП и БТК в дарителска кампания за пострадалите от земетресението в Перник

2016: В Пловдив чистят снега и доброволци

2016: България изпрати хуманитарна помощ след наводненията в Македония

2015: БЧК откри банкова сметка за пострадалите от земетресението в Непал; може да се дарят и средства онлайн или с sms

2014: Предоставяме хуманитарна помощ на Сърбия и на Босна и Херцеговина за преодоляване на последствията от наводненията

Българските власти проверяват всички сигнали за наши сънародници в Непал след опустошителното земетресение

2014: Награждават спасителите от Мизия

Пострадалите от наводненията в Северозападна България ще получат безплатно дърва за огрев

2014: Земетресение в деня за размисъл

Новите наводнения у нас взеха нови жертви, Бургас обяви ден на траур

Синът на Христо Проданов дари средства на планинските спасители в Карлово

Дарете вещи от първа необходимост за пострадалите от наводненията с Националния алианс за работа с доброволци

Учат учители да  оказват първа долекарска помощ на деца и ученици и за превенция на бедствията и авариите

2013: Спасителна мисия на военни пилоти с Кугър

2012: В Перник започва изграждането на къщи за пострадалите от земетресението

Удължиха срока за набиране на доброволци в Пловдив

Отварят пътя до Ягодина, затрупан от скална маса

Трус в морето край Шабла снощи

Медици искат обучението за бедствия да включва от децата до пенсионерите

Общините задължително ще застраховат имотите си срещу природни бедствия и земетресения

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...