“Солунските съзаклятници” за първи път в Пловдив

 
Снимка: Георги Вачев, Драматичен театър Пловдив
 
“Солунските съзаклятници” “стъпват” за първи път в Пловдив тази вечер. В 19 часа в Голямата зала на Драматичния театър пиесата от Георги Данаилов ще се играе премиерно.

Тя възкресява неистовия характер на българската епоха в началото на 20 век и разказва за Солунските бомбени атентати, извършени в периода 15-17 април стар стил (нов стил 28, 29 и 30 април) 1903 година в Солун, разказват от театъра. И още от историческата канава на спектакъла: Целта на атентатите е да предизвкат намесата на европейските държави за подобряване положението на още поробените българи в Македония и Одринско. Групата на Гемиджиите взривяват сградата на Отоманската банка, френския кораб „Гвадалкивир“, прекъснато е осветлението на града.

Снимка: Георги Вачев, Драматичен театър Пловдив

 „Пиесата представляваше един непрестанен и трагичен спор между разума в името на свободата и смъртта в нейно име. Този спор продължава да се изостря и в наши дни и не търпи дефиниция. Тероризмът се осъжда, преследва и проклина, но ведно с това се среща все по-често по всички краища на изумената земя. Може би наистина има някаква грешка в човека. Може би прогресът е враг на свободата… Може би…“ – споделя за текста си Георги Данаилов.

Режисьор на третата премиерна пиеса за новия сезон на пловдивската Драма е Стайко Мурджев, той е и автор на песните в спектакъла. Сценографията е на Никола Налбантов, хореографията на танците – на Станислав Генадиев, а музиката – на Петър Дундаков.

Снимка: Георги Вачев, Драматичен театър Пловдив

В ролите ще се превъплътят  Стилиян Стоянов, Алексей Кожухаров, Елена Кабасакалова, Константин Еленков, Красимир Василев, Димитър Банчев, Патриция Пъндева, Венелин Методиев, Борис Кръстев, Маргита Гошева, Климентина Фърцова, Мариана Йотова, Ивайло Христов, Мартин Раков, Симеон Алексиев, Павел Сапунджиев и Златко Шарков.

По информация на пресцентъра на Драматичен театър Пловдив

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Не пропускайте още:

2019: „Празникът“ на Малък градски театър – хипербола на абсурда

2017: Кислородният апарат от концерта „Ноти в театъра“- вече в Детска клиника на УМБАЛ Пловдив

2017: Народният театър – с две представления на Стефан Цанев утре и в сряда за 80 годишния му юбилей

2016: Античният театър на Пловдив – с приз в кампанията „Чудесата на България“

2016: „Малдорор” на сцената на Кукления театър в Пловдив тази вечер; режисьорката Ани Васева: Степента на гнилост на света не се променя

2015: Арт фестивал за деца под надслов „Коледата е възможна“ в Театър „София“ и днес

2015: На театър в Пазарджик тази вечер без пари

2015: „Ние сме вечни“ на Театър София – зов на децата ни срещу бесовете, които са вътре в нас

2014: Смолян отново ще има драматичен театър 🙂

2014: 6 номинации за наградите ИКАР 2014 за Драматичен театър Пловдив

2013: Ротари клубовете в Пловдив събират благотворително средства за Драматичния театър

2013: Следователи ще изясняват умишлен палеж или инцидент е пожарът в Пловдивския Театър, фестът Сцена на кръстопът не се отменя

2013: Мис Българка в САЩ пя народна песен на Античния театър и опита храната на инките във втория си ден в Пловдив


 

 

Може да харесате още...