Отрезвяването след Черния петък: При онлайн покупка може да изпратите формуляр за отказ

Образец на формуляр за отказ от покупка от електронен магазин подготвиха от “Ние, потребителите”. С него те искат да улеснят купувачите, чийто махмурлук след Черния петък и всички промоции в съседните дни и седмици вече е преминал, но е оставил гузна следа на ненужно изхарчени пари.

2015: Интересът към Черния петък блокира сайтове

Хората могат да упражнят правото си да върнат в 14-дневен срок закупена стока, напомнят от организацията. “С писмено заявеното желание за разваляне на сделката потребителите ще имат безспорно доказателство, че са уведомили търговеца надлежно и в срок”, допълват експертите и предоставят на разположение формуляра, който може да се ползва в подобна ситуация.

Ето и редът за отказ от онлайн покупка, посочен от експертите на “Ние, потребителите”:

“В срок до 14 дни от получаване на стоката вие имате право да се откажете от сделката, като не е необходимо да посочвате причина за това. Задължително условие обаче е да не сте я употребявали, а само да сте я прегледали така, както бихте направили преди да я купите, ако бяхте във физически магазин.

Препоръчително е да използвате формуляр за отказ, който да изпратите на търговеца по е-поща с копие до вас или чрез куриер, като на товарителницата опишете съдържанието и поискате обратна разписка. От датата, на която сте информирали търговеца за желанието си да върнете закупените стоки, текат нови 14 дни, в които трябва да му ги изпратите обратно.

2015: ЕК улеснява достъпа до онлайн съдържание и онлайн продажбите

Преди това проверете дали има изрично посочен адрес за приемане на отказани покупки. Посочете на товарителницата какво се съдържа в пратката и оставете възможност за предварителен преглед, след това я сканирайте и я изпратете по имейл на търговеца и я запазете като доказателство при възникване на спор относно надлежността на упражненото право на отказ”.

На въпрос кога може да получите парите си обратно организацията на потребителите отговаря така: “До 14 дни от получаването на доказателство от потребителя, че е изпратил стоките обратно или най-късно от получаването им търговецът е длъжен да възстанови заплатените от клиента му суми. Той е длъжен да го направи чрез използваното от потребителя платежно средство при извършването на покупката. По изключение, може да бъде и по алтернативен път, но само ако това не е свързано с разходи за клиента и той е дал изричното си съгласие”.

Дължите ли неустойки и такси? “Ще трябва да заплатите разходите за куриерската услуга по връщането на стоката, но само ако търговецът предварително е посочил това. Полезно е да знаете и това, че търговецът може да прецени, че стойността на стоката е намалена в резултат от изпробване, различно от необходимото за установяване естеството, характеристиките и нормалното и функциониране и да ви върне само част от заплатената за нея сума”.

2013: Първият Black Friday на българския пазар – 7 млн. лева оборот

За някои стоки и продукти правото на отказ е неприложимо, предупреждават експертите. По тяхна информация става дума за индивидуалните поръчки, запечатаните продукти с авторски права и при хигиенни съображения. “Тези и всички други случаи са подробно изброени и описани в чл. 57 от Закона за защита на потребителите, като търговецът е длъжен предварително да уведоми потребителите за това обстоятелство. Ако вече не сте го направили, проверете сега дали вашите не са сред тях”, е поредният съвет на “Ние, потребителите”.

Мъжка стая в мола или как Сердика Център реши проблема с необичащите шопинг мъже

Как стои въпросът при магазините, които сте посетили и сте купили стоки на място? “Търговците не са длъжни да приемат обратно вече продадена стока, освен ако не е с дефект или опасна. Могат да го направят по собствено желание, под формата на добра практика. Ако са го обявили обаче, трябва да го изпълнят, в противен случай ще е налице нелоялна търговска практика”.

2013: Спад в продажбите между Коледа и Нова Година в Пазарджик

Разпродажбите у нас- лъжа или реалност

Е.К.: А тепърва предстоят коледни и новогодишни празници. За тях – скоро 🙂

Може да харесате още...