Нова БГ поредица за скандинавската митология тръгва с „Ерик: Сказание за силата“

Издателство „Планини“ гостува в столицата с книга Първа от новата българска поредица „Ерик: Сказание за силата“ от Георги Връбчев. Книгата ще бъде представена в сряда, 23-ти ноември, от 18 часа, в литературен клуб „Перото“. Авторът е носител на седем отличия от международни конкурси в Италия и Израел.

Книгата включва три свитъка – „Заветът на викинга“, „Сам“ и „В битка“, като е издадена както на български, така и на английски език.

Книгите с кауза в Димитровград: Добавихме и живот

Вдъхновен от разказваческото перо на Джек Лондон, Дж. Р. Р. Толкин и Робърт Хауърд, Георги Връбчев преплита в динамиката на сюжета приключенския дух на викингите, подкрепен от развитото им чувство за справедливост и почтените им постъпки. Писателят успява да пресъздаде със собствен и неподражаем глас силата на нерушимата връзка между баща и син, която може да послужи като добър пример за взаимоотношения между родители и деца в съвременното общество. Този литературен паралел между минало и настояще прави книгата още по-ценна.

„ОБРАТ-но в себе си“ в София: Как книгите срещат хората

В премиерата ще участват ученици от 51 СУ „Елисавета Багряна“ с директор Асен Александров, които ще прочетат откъси от „Ерик: Сказание за силата“.

Поканихме тези деца, защото училището е признато като иновативно, а през настоящата учебна година, след ново кандидатстване, учебното заведение има още една иновация, свързана с изграждането и прилагането на 51 човешки добродетели за 51 седмици. Смятаме, че този подход в образованието, формира достойни ценности в младите хора, а това е в съответствие с личните качества, които Георги Връбчев вплита в характера на неговия герой Ерик“, който има сходни стремежи, коментираха от издателство „Планини“.

Пълен куфар с книги за Америка или как 30 книги с автограф на български автори чакат читателите си в Чикаго

Ерик е момче от Севера, призовано да изпълни последната заръка на своя баща – Едсгар, като се изправи срещу неправдата, за да защити честта на величествения и загадъчен свят на викингите. Могъщата мъжка сила, която бушува в малкия воин, го предпазва в битките и същинските бури, докато расте, трупа мъдрост и се учи да обуздава непримиримостта си към суровата страна на живота.

Малкото момче попада във вихър от двуличие, предателства и угроза. Норните отреждат битките да бъдат негова съдба. Реални и невидими. Дали ще оцелее малкият воин? Ще последва ли завета на своя баща, заветът на викинга?

Георги Връбчев

Най-голямата сила на Ерик се крие във вярата. В собствените му сили. В меча му и в ръката, която го държи“, сподели Георги Връбчев.

Редактор на книгата е Явор Цанев, а художник на корицата – илюстраторката Милена Балтаджиева. Модератор на творческата среща е Мирослава Цанева.

За книгата „Ерик: Сказание за силата“:

Над планинското езеро притъмнява, отиващата си зима сковава притихналата северна земя. Малко момче, облечено в кожи, препасано с меч, украсен с гарванова глава, се бори с неравния терен, калта и непосилния си товар – тленните останки на неговия баща – Едсгар, могъщия войн на великия Север.

Поток от бяла светлина плисва от небесата към погребалната клада. Звънлив звук изпълва всичко наоколо. Сякаш милиарди метални частици се посипват върху стоманен щит. Едсгар се обръща към Ерик за последно сбогом, прелестните валкирии поемат духа на война и той полита с тях към двери на Валхала, за да заеме достойното си място до Один.

Ранен, изтощен и отпаднал, Ерик поема на път към дома, за да изпълни последната заръка на баща си. Сам, но не съвсем.

За Георги Връбчев:

Георги Връбчев е роден в София, като завършва средно образование в ЕГ „Бертолт Брехт” в Пазарджик, а след това придобива специалност „Право“ в юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Работи като нотариус. Автор е на книгите „Някъде…там…някъде”, (2008), „Акорди” (2021), „Ерик: Сказание за силата“ (2022). Пише както проза, така и поезия, член е на Съюза на българските писатели. Георги Връбчев е автор на текста за песента „Тервел” от албума „Великите владетели” на група „Епизод“, както и на стихотворението „На Майка България”, включено в италианския поетичен сборник „L`attesa”/„Очакване”, издаден през 2012 година.

Може да харесате още...