Полковник е обвиняем за смъртта на пилота Валентин Терзиев

МиГ 29 Снимка: архив, Ф2Ф Студио, Юлиан Георгиев

Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник М.О. (според БНР – Методи Орлов) за смъртта на военния пилот Авиобаза “Граф Игнатиево” Валентин Терзиев. Той се разби на 9 юни 2021 година с изтребител МиГ 29 в акваторията на Черно море срещу Шабла по време на тактическо учение с бойни стрелби.

“Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – ръководство на стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, М.О. не забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота майор В.Т.”, съобщават от прокуратурата.

От днес дежурство за охрана на българското небе ще се носи от Летище Пловдив

Според обвинението след като е провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не е разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

Като ръководител на стрелбите обвиняемият не е взел необходимите мерки за безопасност, допълват още от военната прокуратура. Според обвинението това е причина по непредпазливост да се разруши самолет на стойност от 9 032 587,09 лева.

Обвиняемият е с наложена мярка за неотклонение „Подписка“. Това се случва година и 5 месеца след трагичния случай.

Припомням, че Валентин Терзиев загина на 47 години след 23 – на военна служба. Последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила в АБ “Граф Игнатиево”. По данни на служебния министър на отбраната от времето на катастрофата Георги Панайотов последните думи на пилота в нощта на 9 юни са били “Поразих целта, излизам от атаката“.

Целта е била светеща парашутна мишена.  Изтребителят, с който той летя последно в кариерата си на първокласен военен пилот от българските ВВС, изчезна от радарите край Шабла в 00:45 часа. Първите останки от машината – части от колесника и двигателя – бяха локализирани на 17 юни. По-късно на 70 метра дълбочина в Черно море бяха открити още част от самолета, видимо цяла, и черната кутия.

Образецът на черната кутия на МиГ 29, показана пред журналисти в АБ “Граф Игнатиево” след катастрофата

Майор Валентин Терзиев посмъртно бе повишен в звание „подполковник“. Посмъртно получи и орден „Свети Георги“ за офицери първа степен.

Не пропускайте през годините:

До 9 млн. 630 хил. – за осигуряване на летателната годност на МИГ 29

Лупинги в авиацията и в политиката 1

50 годишният юбилей на МИГ 21 – без нито една летяща 21-ца

В Деня на храбростта към бг бойците: Позволявайте да видим лицата ви и в делничните дни…

Може да харесате още...