Нашето посолство в Мадрид тръгва “По пътеките на България в Испания”

Снимка: Facebook стр. на Посолство на България в Мадрид

Кампания за представяне на места и обекти в Испания, свързани с България, обяви във Facebook страницата си Посолството ни в Мадрид в Деня на народните будители. “В района на автономна област Мадрид, например, има улици с имена като „България“, „София“ или „Тракия“, които неизбежно отвеждат мисълта ни към Родината”, посочват от дипломатическото ни представителство в испанската столица.

Българското посолство в Мадрид избра да посрещне 3 март с изложба на художника Стефано Поповски

В самото ѝ сърце е паметната плоча на писателя Димитър Димов, с която започва и кампанията. “На плочата на площад „Леалтад“, 2 (Plaza de la Lealtad, 2) е отбелязано, че през 1943 г. нашият именит сънародник и „голям приятел на Испания“ е живял и творил там”, припомнят от Посолството.

Романистът остави ярки произведения в литературното ни наследство. Сред тях е най-романтичният любовен роман по време на война в нашата литература, според мен – “Осъдени души”. Малцина обаче помнят, че Димитър Димов е ветеринарен лекар. Именно професията му го отвежда в Испания на специализация  по хистология на нервната система в Мадридския институт „Рамон-и-Кахал“. Годината е 1943 г., когато страната още е огромна отворена рана след Гражданската война.

В Испания той остава до март 1944 г., а “Осъдени души” излиза на следващата година, разказвайки история от тези кървящи страници в испанската история. Романът, започнат в Испания и завършен след мобилизацията на Димитър Димов в Беломорието, получава държавна награда и е преведен на сърбохърватски, унгарски и полски език. По него излиза и незабравимият филм със същото име.

110 години от рождението на лекаря, който нарече душите на 2 влюбени „осъдени“

Плочата в памет на Димитър Димов е поставена през 1987 г.. Инициативата е на близкия му приятел Хуан Едуардо Сунига и българското посолство в Мадрид. “През 2019 г. на тържествена церемония в посолството Хуан Едуардо Сунига, бележит писател, белетрист, преводач и не на последно място дългогодишен приятел на България, беше удостоен за заслугите си с орден „Св. св. Кирил и Методий” първа степен”, посочват от българската мисия в Мадрид и се ангажират периодично да публикуват и други подобни места.

Вече може да се кандидатства за първата Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“

Французинът Жером Ферари – първият носител на Европейска литературна награда „Димитър Димов“

Поканата е към инициативата да се включат и всички, които имат информация за други такива обекти.

Не пропускайте още:

Успешно десетилетие за България в ЕС отбелязват с конференция в Мадрид днес

След Мадрид, пловдивчанката Нина Николова и художникът Ферн

Може да харесате още...