Арт брут изложба на бълграски творци в Париж

С арт брут изложба на бълграски творци в Париж открива културния си сезон тази есен Българският културен институт във френската столица. Той я определя като „една от най-оригиналните, ексцентрични и необичайни изложби, които сме организирали през последните години”. Става дума за провокативното артистично течение арт брут, което се свързва със самоуки художници, работещи извън утъпканите пътища на арт сцената.

Затова и името на експозицията е OUTSIDE THE BOX / Извън рамката. 70 картини и скулптури, създадени по-скоро като личен импулс, а не в контекста на културни институции, са част от първата българска изложба ИЗВЪН КУТИЯТА, казват от БКИ. Експозицията включва 7 самоуки български художници, идващи от напълно различни среди с различен произход и различни професии. Сред тях са Росен Карамфилов, Борислава Марчева, Денис Попов и Алексей Алексиев.

Росен Карамфилов. Снимка: Facebook/Institut Culturel Bulgare à Paris / Български културен институт в Париж

Интервю без монтаж с Росен Карамфилов

Росен Карамфилов е поет и писател. Церебрална парализа по рождение го приковава в инвалидна количка, но обича да се шегува, че тя е прикована към него. През 2020 спонтанно започва да рисува. Казва, че понякога в това намира духовна връзка с баща си, известният и обичан художник от Пловдив Кольо Карамфилов, починал внезапно през 2014 година.

Стерео интервю на Екатерина Костова f2f с Росен Карамфилов за новата му книга

В интервю „с орел на рамото“ Росен Карамфилов пред F2F TV: Новата ми метафора е тишината

Борислава Марчева е завършила е Английската гимназия в Бургас. Заминава да учи във Великобритания, но прекъсва обучението си поради диагностицирано психическо заболяване. Рисуването е част от лечението ѝ и постоянно занимание към днешна дата. Създава чудни светове, в картините ѝ заживяват животни, приказни герои, несъществуващи същества разказват фантастични истории.

Борислава Марчева. Снимка: Facebook/Institut Culturel Bulgare à Paris / Български културен институт в Париж

Денис Попов е единственият незрящ скулптор в България. Няколко години се бори за правото си да учи в Националната художествена академия в София, където наредба не позволява приема на незрящи. Успява да сстане студент на НБУ в специалността “Керамика и порцелан. Дигитални форми” с ръководител проф. доктор Моника Попова.

Денис Попов. Снимка: Facebook/Institut Culturel Bulgare à Paris / Български културен институт в Париж

Алексей Алексиев е дърворезбар, съживяващ изсъхнали дървета в Софийските градини и паркове, а в останалото време изработва изящни миниатури от дърво. След 4 неуспешни опита да бъде приет в Художествената Академия в София, Алексей се дипломира като инженер-химик.

Алексей Алексиев. Снимка: Facebook/Institut Culturel Bulgare à Paris / Български културен институт в Париж

Изложбата ще покаже творби и на Мартин Рангелов, Русчо Тихов и Иво Димчев.

14 пловдивски китари свирят в сърцето на Париж

Ще се представи и колекция от творби на пациенти от архивите на психиатричната болница в село Церева кория в България, партньор на изложбата.

В Националната библиотека в Париж тази вечер е посветена на Цветан Тодоров

OUTSIDE THE BOX / Извън рамката ще посреща любители на изкуството в петък, 16 септември между 18:30 и 21,30 часа в Галерията на Българския културен институт. Изложбата ще продължи до 30 октомври, а денят на отворените врати ще е в сряда, 28 септември от 14 до 18 часа.

България се представя на Международен агро-форум в Париж

Експозицията е част от програмата на Седмицата на чуждите култури, организирана от Форума на чуждестранните културни институти в Париж, на който Българският културен институт е член. Партньор е Outsider Art Fair Paris – най-важното събитие, посветено на арт брут в Париж и Ню Йорк, което ще празнува своята годишнина от 15 до 18 септември с любители на арт брут от цял ​свят в Париж.

Може да харесате още...