Дните на седмицата са метафора за живота

Знаете ли, че Неделя е Денят на Слънцето? Така са нарекли седмия ден от календара си и хора на Запад, и хора на Изток някъде далече назад във времето. Ние сме кръстили деня по-практично, като сме вложили в него значението „нищо не правя“.

Практичността определя и думите ни от понеделник до петък. „ПО НЕДеля, подир неделя за първия ден – ПОНеделник. Имената на ВТОРник , ЧЕТВъртък и ПЕТък следват поредността на дните в седмицата, а СРЯДа, някак безлично, припомня, че се е наместила по средата.

За събота нямам представа. Тя прилича на испанското sabado, a по първите букви и на английското saturday. Дали има нещо със Сатурн, откъдето се смята, че идва името на шестия ден в седмицата в двата езика, или – както някои твърдят – е с произход от еврейското шабата, почивка – не зная.

Има различни обяснения и за смисъла в имената на дните от седмицата в английския и испанския. Едните са, че в английския произходът им е свързан с германските божества. А във втория – че и при него, както при испанския, френския и италианския език – имената идват от Луната, пет планети – Марс, Меркурий, Юпитер, Венера, Сатурн и от Слънцето.

Как е на Изток? От Китай до Корея и Япония дните от седмицата още в 600 г. също са с поглед към Космоса. Но и към Земята. Вижте как ги подреждат:

Понеденик – денят на Луната

Вторник – денят на Огъня

Сряда – на Водата

Четвъртък – на Дървото

Петък – на Златото

Съботата – на Земята

Неделя – на Слънцето

Изтокът и Западът се обединяват в смисъла на началото и края на седмицата – Понеделник е ден на Луната и за английскоговорящите (MONday), и за испаноговорящите (LUNes). Неделя пък е денят на Слънцето и на английски – SUNday.

Каква метафора за живота!

Всеки има своето време от неговата Луна до неговото Слънце. Какъв смисъл ще вложи между тях зависи само от него.

Но какъвто и да е смисълът, щом нещо започва, ще дойде и краят му. След Слънцето Луната ще изгрее отново и ще започне новият цикъл. Новото начало. Новата надежда. Новият Живот.

Макар че е дъждовен, днес денят е на Слънцето и в него не правим нищо 🙂 Освен че празнуваме Цветница. Честито! А за католическия свят и за протестантите е Великден.

Христос Воскресе! 그리스도가 보활하 셨다!

Да започнем новата седмица с добро настроение в Деня по неделята, деня на Луната. И Светъл понеделник в Срастната седмица за Източноправослания свят 🙂

Може да харесате още...