Ученически конкурс за есе по мисъл на Николай Хайтов

П

Ученически литературен конкурс посветен на 100 години от рождението на Николай Хайтов обявява общинският институт “Старинен Пловдив”. Конкурсът е за написване на есе, а темата е мисъл на писателя: „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ”.

Конкурсът се провежда в един кръг, в периода 22 април – 30 юни. В него ще могат да вземат участие всички ученици от 8 до 12 клас, включително, от всички училища на територията на Пловдив. Творбите ще оценява жури, председателствано от Елена Хайтова. За класиралите се на първо, второ и трето място са предвидени парични награди, ще бъде отличена и творба в раздел „Специална награда“.

Очаквайте регламента.

Конкурсът е част от инициативите по случай 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов, които ще се проведат под тепетата през април и септември.

Тази вечер е първото събитие – в сводестата зала на Балабановата къща се открива изложбата „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов” с куратор Здравец Хайтов, която пристигав Пловдив благодарение на Фондация Памет и може да бъде видяна до 6 май.

Изложбата  е ретроспективно представяне на творците, чиято връзка е определяна като първична, заради родното им селце Яврово, но и като духовна, защото е обагрила творчеството им със своята неповторимост и колоритност.

Политическата сатира, националната самобитност и шаржа, са анализирани и преосмислени през погледа на големия  художник Борис Димовски.  „Необходими  са ми двеста, но ми стигат две”, са думи на мъдрец, стъпил здраво на земята и вгледан в чудатостите на живота, за да ги нарисува върху белия лист, пречупвайки ги  през своя  неповторим талант.

Героите на Хайтов са друга стихия, друга мощ, друга вселена – чудати, чепати, но винаги достойни, дълбоко човеколюбиви и сърцати. Тези герои, със своя общочовешки драматизъм и първично светоусещане, са вплетени сюжетно в едни от най-значимите български филми от втората половина на ХХ век. – „Козият рог”, „Мъжки времена”, „Краят на песента”, „Изпит”, „Капитан Петко Войвода”…

С

Може да харесате още...