Животът и делото на почетния професор на НАСА Виден Табаков – в изложба в Пловдив

Интересна изложба в Пловдив разказва животът и делото на български учен, който допринася за кацането на Нийл Армстронг на Луната. Ето как: когато стартира програмата „Аполо“, се оказва, че сплавите, които се използват за ракетните двигатели, не могат да издържат на високите температури. Затова ръководителят на програмата Вернер фон Браун, който е бил член на научно жури на докторантурата на проф. Табаков, привлича към екипа на „Аполо“ българския учен. Виден Табаков разработва необходимите високотехнологични сплави и дава конструктивните решения, които позволяват ракетата да издържи на изключително високите температури, развиващи се при космически полет.

Лабораторията, в която е работил в Университета в Синсинати, носи името на проф. Виден Табаков през 2009 г.

Проф. Табаков е организирал и оглавявал дълги години Graduate School of the University of Cincinnati, където е имал 300 успешни докторанти по аерокосмическо инженерство и инженерна механика. Между неговите изявени докторанти и сътрудници е Нийл Армстронг, който пръв стъпва на Луната. Самият Армстронг е бил професор по аерокосмическо инженерство в отдела на Табаков в Университета в Синсинати и става негов неразделен приятел.


Въпреки че работи в една строго секретна сфера, проф. Табаков има над 400 публикации в едни от най-авторитетните световни научни издания.
През 2014 г. проф. Виден Табаков бе обявен за почетен професор на НАСА. Табаков е един от малкото натурализирани в Страната на неограничените възможности европейци, на които се оказва такава чест.

Виден Табаков е роден през 1919 г. във видинското село Стакевци. Човек с необикновена съдба, пълен с премеждия живот, той напуска този свят на 95 годишна възраст през 2015 година.

Животът и делото му, събрани в документалната изложба
„Безпределният космос на човешкия ум“ , пловдивчани и гостите на града могат да видят от днес, 28 януари, до 3 март във фоайето на втория етаж на Дома на културата “Борис Христов” благодарение на организаторите от Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ и Държавна агенция „Архиви“. Фондацията е прехвърлила документи на професор Табаков от Университета Синсинати, САЩ в Държавна агенция „Архиви“, и работи по създаване на фонд за стипендии за студенти на негово име и организиране на курсове за STEAM.

информация и снимка: чрез пресцентъра на Община Пловдив

Може да харесате още...