Младежи изграждат открита библиотека във формата на сфера в Шумен

Геосфера с диаметър 9 метра изграждат младежи в Шумен. Тя се намира в парка пред „Безистена” – между хотел “Шумен” и Томбул джамия.  Идеята е съоръжението да се превърне в средище на младите хора, които търсят нови запознанства, искат да посвирят на китара, пиано или просто да почетат на спокойствие. Куполът ще бъде покрит, за да предпазва библиотеката и пианото от външни климатични условия – през лятото частично, а през зимата изцяло.

Около самата сфера ще бъдат разположени импровизирани мебели от палети и барбарони, а съществуващата вече инфраструктура ще бъде освежена и реновирана.

Това стана възможно чрез проекта „The Spot/ _Място – Доброволчество с въздействие” на сдружение „BG Бъди Активен”, който се реализира за втори път в България. В него се използва подхода placemaking, вдъхновяващ хората колективно да преосмислят и преоткрият публичните пространства като средище на всяка общност.

На 3-ти септември на мястото се проведе едновневна работилница, ръководена от професионалисти и експерти в областта на изграждането на куполни структури и геодезически сфери. В рамките на един ден бе издигната цялата конструкция на съоръжението. Доброволци от всички възрасти се трудиха неуморно, вложиха много енергия, творческа мисъл и въображение и така за десет дни превърнаха неугледния терен в любимо място за занимания и отдих.

Цялата инициатива в Шумен се реализирана в рамките на няколко месеца и трябва да премине през няколко етапа: запознаване на местната общественост с проекта и набиране на предложения; обобщаване на събраните идеи и изготвяне на окончателната визия за пространството; провеждане на публична дискусия с всички заинтересовани страни; същинско преобразяване на пространството и превръщането му в атрактивна младежка зона на открито.

В момента тече същинското преобразяване. На 13-ти и 14-ти отново ще се проведат две работилници в пространството- строеж на сцена и работилница за улични мебели, които отново ще бъдат изградени с участието на доброволци и граждани. Откриването на мястото е предвидено за 15-ти септември 🙂

За една от инициативите по проекта вече ви разказвахме в F2F TV – тя превърна в място за отдих и игри изоставен с години пътнически самолет в Силистра. 

снимки и инфо: BG Бъди Активен

Може да харесате още...