Силистренци превърнаха изоставен самолет в зона за отдих и игри

Ааерочиталня, спортни кътове, зона за отдих и за експозиция на самолети – това могат да открият силистренци и гостите на града в пространството около поставения след изразходване на ресурсите му през 80-те години на миналия век пътнически самолет Ту 134. Мястото, където се събират водната и сухоземната ни граница с Румъния,  години наред е било атракция за децата, но интересът към летателната машина постепенно замира.  След двуседмичен труд на местни ентусиасти, обаче, пространството е реновирано и готово за нов живот.

По време на откриването на облагородената младежка зона, малки и големи се забавляваха заедно с актьорите от Куклен театър Силистра, участваха в състезателни игри с много награди, наблюдаваха с интерес атрактивни демонстрации, тестваха всички новоизградени съоръжения и кътове.

Регионална библиотека „Партений Павлович“ представи тематични книги от своя фонд в ателието „Аеро-читалня“ и дари интересни издания за Библиотеката на открито, която е част от пространството. Обединен детски комплекс Силистра се включи в събитието с работилница „Нарисувай самолет“, проведена в откритата класна стая, където децата превърнаха белите листи в цветни и оригинални творби. Предвидените пана за рисуване по оградата бяха запълнени от млади художници, които придадоха на “Самолета_Място” артистична атмосфера. Песните на изпълнителите от вокална школа Мегатон огласиха пространството заедно с атрактивни хип-хоп танци.

Инициативата се осъществи в рамките на три месеца като премина през няколко етапа: запознаване на местната общественост с проекта и набиране на предложения; обобщаване на събраните идеи и изготвяне на окончателната визия за пространството; провеждане на публична дискусия с всички заинтересовани страни; същинско преобразяване на пространството и превръщането му в атрактивна младежка зона на открито.  Всичко, направено с доброволен труд и с подкрепата на различни партньори, фирми и институции от Силистра в рамките на проект „The Spot/ _Място – Доброволчество с въздействие” на сдружение „BG Бъди Активен”. Идеята се реализира за втори път в България и използва подхода placemaking, вдъхновяващ хората колективно да преосмислят и преоткрият публичните пространства.

Проектът „_The Spot/_Място“ предоставя възможност на територията на 10 населени места в България да бъде изградено социално пространство, което да е привлекателно за младите хора.

информация и снимки: BG Бъди активен

Може да харесате още...