Премиери на две поетични книги и списание, посветено на творци от Пловдив

Две поетични книги и списание, посветено на пловдивски автори, ще представи в Културен център „Тракарт“ от 18 часа на 24 април, понеделник, Фондация „Буквите“. Авторите на стихосбирките – Екатерина Костова и Мариана Дафчева – са победители в шестия летен литературен конкурс „По стъпките на лятото“. Литературната публика за първи път ще се срещне с „Думите ме носят“ на пловдивската журналистка и писателка Екатерина Костова, автор на F2F TV, и с „Очи за залез“ на асеновградската поетеса Мариана Дафчева.

Редакторът на книгите Нели Господинова, главен редактор на Издателство „Буквите“, определя стиховете на Екатерина Костова като динамични, търсещи, завладяващи света и същевременно женствени и топли. „Поезията на Екатерина Костова отразява философските и житейските търсения на авторката за посоката, пътя, пространствата и времето. Създаването на нов собствен свят, белязан от светлината на дома и семейството е движещата сила. Тъгата е също част от нея. Но това не е песимизъм. Котвите, корабите и морето са начин за завръщане на усмивките по лицата на най-близките“.


Според редакторката, белязан от дълбока чувственост и пречупен през призмата на женствеността е светът, който създава в своите стихове Мариана Дафчева. „Очи за залез” ни потапят в свят, белязан от копнеж за близост и желание за себенамиране. Пътят към себе си е преживяване, оцветено от дълбока вътрешна емоционалност, жажда за заедност и любов. Същевременно това е фино, нежно и изискано светоусещане. Съзерцанието е също част от състояние. Авторката ни е дарила с красиви стихове за сезонността на света. „Очи за залез” са очите на любовта, с които можем да видим красотата на света в неговата хармонична цялост“, казва Нели Господинова.

На премиерата ще бъде представен и вторият брой на двумесечното издание за литература и култура „Мечта за книга“. В него са публикувани произведения на 20 пловдивски автори: Антон Баев, Асен Димитров, Бианка Габровска, Галина Вълчева, Евелина Кованджийска, Елена Диварова, Емилия Зъбова, Иван Христов, Йорданка Гецова, Любка Славова, Мариела Конова, Мария Николова, Мария Стоева, Николай Гюлев, Николай Славов, Николина Серафимова, Радка Атанасова-Топалова, Розалия Александрова, Стефка Тотева, Тодор Чонов. В броя ще намерите още интервю с Антон Баев и наградените произведения от Третия образователен конкурс „Диалог“, както и представяне на премиерните стихосбирки. На корицата на списанието е картина на пловдивския художник Стефано Поповски.

Ден след пловдивското представяне, стихосбирките „Думите ме носят“ и „Очи за залез“ ще имат премиера и в София в НЧ “Н. Хайтов” от 18 часа. А скоро след това конкурсът „По стъпките на лятото“ за седма поредна година ще отправи предизвикателство за¨литературна надпревара към хората на перото. Тя ще се проведе в два раздела – поезия и проза, ще има и специална хумористична рубрика „На чаша свобода“, разказва в аванс Иван Богданов, председател на Фондация „Буквите“. И тази година наградата ще е издаване на книга.

Може да харесате още...