Летящите грузинци идват в София, Пловдив, Бургас и Варна

Един танц спасява от разстрел цяла фамилия, а създателят му получава разрешение да създаде грузински национален ансамбъл. Годината е 1937. Времето на Сталин.  Това е реална история. Макар че се знае като легендата за „летящите грузинци“.

Сред най–големите им почитатели са Уинстън Чърчил, Елвис Пресли, Шарън Стоун, Пеле, Ив Монтан. “Грузинският балет – това не е  танц, това е полет. Буря на сцената!“, пише „Дейли Мирър“. “Сухишвили“ – няма по-фина и професионална фолклорна танцова трупа в света, коментира „Ню Йорк Таймс“. Днес.

За 67 години формацията изнася над 10 000 концерта в 88 държави на петте континента, а публиката надхвърля 50 милиона души.След броени дни ансамбълът ще бъде и у нас. За трети път по покана на „Degris Events”: на 29 ноември в НДК в София, на 30 ноември в панаирния комплекс в Пловдив, на 2 декември в операта в Бургас, на 3 декември в Двореца на културата и спорта във Варна.
Шоуто включва уникалните танци „Хевсурули“ – характерния динамичен танц със саби, и сватбения танц „Симд“ – така наречената нова програма, която българските зрители имат уникалния културен шанс да видят първи.
За мащабната и пищна продукция са подготвени 600 автентични грузински костюма – ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Запазената марка на „летящите грузинци” – сабите и ножовете, са направени от стари грузински майстори.
И така – на сцената ще излязат 50 танцьори и 10 музиканти. И ще представят спектакъл, поставян от основателите на трупата Нино Рамишвили и Илико Сухишвили преди 60 години, възстановен в автентичния му вид едва преди година от внука им Илико Сухишвили-младши, главен хореограф на балета.
Танцът, родил легендата за летящите грузинци, също ще можем да видим.
Ако имаме очи и по-важно – сърце затова…

Може да харесате още...