Преподавателката по български език в Берлин Ваня Велкова стана „Българка на годината“

Ваня Велкова, журналист и преподавател по български език в Берлин, е носител на наградата на Държавната агенция за българите в чужбина „Българка на годината 2016“. Днес служебният премиер Огнян Герджиков я поздрави за отличието, което се връчва на българки, работещи зад граница, със значителен принос за популяризирането на българската култура и традиция по света. Ваня Велкова запозна проф. Герджиков с инициативите, успехите и целите на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) – най-голямата българска неправителствена организация зад граница, в която членуват над 200 български неделни училища. Акцент в разговора стана петицията на АБУЧ за признаването на националните езици в ЕС за матуритетни в училищата на общността.

Петицията стартира през 2016 г. с подкрепата на български евродепутати и през март 2017 г. бе внесена в Европейския парламент с над 3 хиляди подписа. Премиерът оцени високо инициативата на Асоциацията и подкрепи призива представители на изпълнителната власт и той лично да се присъединят към нея.

В дългосрочните цели на АБУЧ е създаване на Вазов институт за популяризиране на българския език зад граница и признаването на българските неделни училища в чужбина като субект в Закона за предучилищното и училищното образование.

F2F TV ви е срещал с Ваня Велкова през 2014 година, когато в Пловдив тя подреди изложба от личната й колекция  с автентични носии, накити, дантели и шевици от България, както и с автентични предмети от бита на българите през XIX и началото на XX век.

Може да харесате още...