Изпращаме лятната ваканция на децата ни и посрещаме новата учебна година – ето как

u4ili6te-1denПоследен ден преди лятната ваканция за 755 674 българските ученици да свърши. Утре те ще прекрачат училищния праг за новата учебна година. За съжаление, и този път не навсякъде ремонтите са приключили – в повече от 200 училища у нас децата ни ще започнат уроци в различни от обичайните си помещения заради продължаващите строителни работи по сградите, спортните площадки, шахтите и дърветата в дворовете. 

За старта на годината няма да е готов и новият Закон за училищното образование, който не успява да стигне до пленарна зала вече цели три правителства. Очакванията на сегашния просветен министър Анелия Клисарова са до Коледа законопроектът да се внесе в Комисията по образование в НС.

Предизвикателството за екипа и на този Кабинет са отпадащите от учебния процес деца от малцинствата, което в цифри изглежда стряскащо: по социални и семейни причини – 2340 в края на учебната година; заради отсъствия – 1442-ма, заради слаб успех – 62-ма. Другото предизвикателство, което обаче се очаква да отвори път за млади специалисти, е пенсионирането в следващите 10 години на половината от около общо 127-те хиляди учители у нас. И задържането в системата на образованието на тези над 29 годишна възраст.

Каква ще е реалната политика за справяне с тези проблеми, а не декларираните намерения – предстои да видим.
Преди това да пожелаем успех на всички ученици и учители, и най-вече – на първокласниците, които у нас са около 63 600 🙂

Може да харесате още...