Прогнозите за студ остават и за утре, днес все още има селища без ток и ограничения по пътищата

Към 11.30 чaса 78 населени места са без електрическо захранване в България. Причините са влошените зимни условия. От МВР уточняват, че на територията на „ЧЕЗ Електроразпределение“ без ток е едно населено място, в района на Кюстендил. На територията на „EVN- Електроразпределение“ е прекъснато захранването в едно селище до Смолян. На територията на „ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение“ без електричество са клиентите в 76 населени места в района на Силистра, Русе, Добрич, Варна, Търговище, Шумен и Разград. Най-много аварии има в района на Силистра.

Сняг продължава да превалява в крайните североизточни райони. Над останалата, по-голяма част от страната, облачността е разкъсана. Дебелината на снежната покривка към 11:00 часа в Западна и Северна България е между 25 и 40 см, а в Южна снегът е между 5 и 18 см. Температурите са между минус 14° – минус 8°, в София – минус 13°, Благоевград – минус 16°, Кюстендил – минус 21°. Вятърът в Северна България и западните райони на Горнотракийската низина е силен със средна скорост 7-12 м/с и пориви до 20 м/с в района на Пазарджик и на Калиакра. Атмосферното налягане през деня ще се понижава и ще е близко до средното за януари.

До края на деня облачността ще е разкъсана. На отделни места, главно в Североизточна България, ще превалява слаб сняг. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина временно силен запад-северозападен вятър. Максималните температури между минус 12° и минус 7°.

През следващото денонощие облачността ще е значителна. През нощта на много места, а утре главно в югозападната половина от страната, ще има слаби превалявания от сняг. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от североизток. Ще остане много студено с минимални температури в по-голямата част от страната между минус 17° и минус 12°, а максимални – между минус 15° и минус 10°.

Над планините ще бъде облачно с превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще около минус 14°, на 2000 метра – минус 19°.
Над Черноморието ще бъде облачно, на места с превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен североизточен вятър. Ще е студено с максимални температури между минус 12° и минус 7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Температурата на морската вода е 3°.

За по-голямата част от страната НИМХ-БАН обявява жълт код (първа степен на опасност), а за областите София, София-област, Перник и Кюстендил – оранжев код (втора степен).

Подробна информация за ограниченията по пътищата – и не само – може да прочетете в сайта на MВР. Направете го, ако ви предстои пътуване, е нашия съвет.

Може да харесате още...