Тридневка със снеговалежи от утре, най-значими – в Родопите; EVN готвят аварийни екипи

Тази нощ от запад ще започнат снеговалежи, които ще продължат и през следващите два дни, съобщи екоминистерството като се позова на прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ – БАН). В четвъртък количествата ще са до 10-12 л/кв.м, но в нощта срещу петък и в петък снеговалежите в Южна България ще се усилят с количества до 30-50 л/кв.м. Най-съществени ще са в Родопската област, както и на места в Предбалкана. В петък и на места в Източна България ще има количества между 15 и 30 л/кв.м. Заради очакваното влошаване на зимната обстановка, от EVN съобщиха, че аварийните им екипи са  готовност.

Общо 150 екипа на дружеството обаче са в готовност да реагират. Дружеството има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника при извънредни ситуации. Кризисният щаб на компанията функционира и подготвя превантивно дейностите си. Опитът от тежки зимни ситуации със снегонавявания сочи, че основна трудност са затворените и блокирани пътища, както и невъзможният достъп до аварийните електропроводи. Предизвикателство пред аварийните екипи са обледяването на електропроводите при минусови температури, скъсването на въздушните проводници и счупени електрически стълбове (железобетонни и железорешетъчни) от паднали дървета.

Затова EVN е позиционирало по места мобилни агрегати, техника, инструменти и материали за авариен резерв. В това число влиза и специализирана механизация – високопроходими автомобили, автовишки, моторни шейни, както и АТВ за труднодостъпните райони. Дежурните екипи по места разполагат със снегоходки и щанги за сваляне на лед от проводници. Диспечерските центрове осъществяват денонощен контрол и наблюдение на електроразпределителната мрежа.

За справянето с различни ситуации през зимата се разчита и на доброто взаимодействие с местните власти в лицето на областните управители, общините и териториални дирекции ”Гражданска защита”. Дружеството си съдейства и с Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Може да харесате още...