Над 20 млн.лв. до края на годината за овладяване на кризата с бежанците, каза Орешарски

schupen_prozorec_lampaНад 20 млн.лв. до края на настоящата година ще са необходими за обезпечаването на Плана за овладяване на кризата, възникнала в следствие на масовото навлизане на лица, търсещи закрила на територията на България. Това съобщи министър-председателят Пламен Орешарски пред журналисти в Народното събрание. „Надяваме се тези средства частично да бъдат възстановени от европейска солидарност, а и от отделни страни-членки, които заявиха, че ще помогнат.

Не е реалистично да очакваме, че цялата сума може да бъде възстановена“, добави премиерът. По думите му останалите средства ще се търсят чрез преструктуриране на разходи. „За следващата година работим за по- сериозно подпомагане от страна на Европейската комисия“, добави министър-председателят.

„Укрепването на границите не е еквивалентно на затваряне“, подчерта премиерът в отговор на журналистически въпрос. Той изрази притесненията си от нееднозначните в някаква степен реакции в страната по проблема. Министър-председателят подчерта, че се прави всичко възможно, за да се смекчат ефектите от кризата. Премиерът добави, че нелегалните емигранти, които не получат статус на бежанци или закрила, ще бъдат екстрадирани, като за това ще са нужни допълнителни разходи.

„Темата за бежанците е между основните, по които работи кабинетът“, заяви по- рано министър-председателят от парламентарната трибуна. Той изтъкна, че се засилва охраната по границата в най-уязвимите зони и се изграждат преградни съоръжения. „Тази сутрин министърът на отбраната докладва, че за седмицата, от която работят по въпроса, се очертава да съкратят сроковете, които предварително бяха обявени“, каза премиерът. По отношение на законовите и нормативни изменения, министър-председателят изтъкна, че трябва да се съобразяваме, че нормативната ни база трябва да е в съответствие с международните конвенции, по които България е страна.

 

 

Може да харесате още...