Българка е в реанимация след терористичен акт в нощен клуб в Истанбул

Българка, постоянно пребиваваща в Норвегия, бе настанена в реанимация в Истанбул след терористичен акт в нощен клуб в квартал Ортакьой, където е посрещала нова година. Състоянието й за момента е стабилно, съобщават от Министерството на външните работи. Пострадалата е била посетена в болницата от посланик Надежда Нейнски и дипломатически служители на Генералното консулство. Общо 69 са ранените по време на нападението в ранните часове на днешния ден. Някои от тях са в тежко състояние. Животът си са загубили 39 души. От тях са идентифицирани 21. 16 са чужденци, сочат властите.

Българският премиер в оставка Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до турския министър-председател Бинали Йълдъръм.
„Тероризмът отново показа своето лице като потопи в кръв Новогодишната нощ в Истанбул. Поредната цел бе животът на десетки свободни граждани от различни страни. България е солидарна със своя съсед и съюзник Република Турция в този тежък момент“, пише в телеграмата. И се допълва: „Скърбим за невинно загиналите и желаем бързо възстановяване на пострадалите от атентата”.

В ранните часове на новогодишната нощ нападателят, облечен като Дядо Коледа и въоръжен с автомат, убил един от охранителите на заведението и полицейски служител, след което е влязъл вътре и е започнал безразборна стрелба срещу празнуващите.

Българските власти информират, че непосредствено след инцидента, съгласно вътрешните правила, в Генералното консулство в Истанбул започна да функционира Кризисен щаб, който следи за актуална промяна в обстановката, комуникира с компетентните турски институции и оказва своевременно съдействие на пострадали български граждани.

Има препоръка към българските граждани да пътуват за Турция само в случай на неотложна необходимост.

снимка: архив

 

 

Може да харесате още...