В Закона за професионалното образование и обучение, приет от ресорната комисия в НС – “защитена професия”, според региона и “обучение чрез работа”

ksu_kulinarno_systezanie_002 “Защитена професия”, според региона и “обучение чрез работа”  – това са двете нови форми в българското образование, които ще се въведат още от началото на новата учебна година, ако  НС приеме на второ четене до края на лятната си сесия  Закона за професионалното образование и обучение. Днес Комисията по образование и наука му даде зелена светлина. Текстът е обобщен от работна група от представители на комисията и Министерството на образованието и науката между два законопроекта със същото име – единият е внесен от Милена Дамянова и група народни представители от ПГ на ПП ГЕРБ, а другият – от Валентина Богданова и група народни представители от ПГ на Коалиция за България.

След спор между депутатите в ресорната комисия днес се прие областните центрове да предлагат списък на защитени професии съобразно спецификата на региона, а Министерският съвет да ги утвърждава с определен акт. Финансирането на обучението им ще се осигурява на национално ниво. В момента държавата дава план-прием на професионалните гимназии, без това да е съобразено с икономическото развитие на места. С въвеждането на защитените професии се очаква да се преодолее този недостатък и в близките години професионалните гимназии и училища да произвеждат кадри, които отговарят на нуждите на региона.

Вобучението чрез работа пък се включват освен професионалните гимназии и училища и професионалните центрове, и колежите. Това ще даде възможност на всички, навършили 16 години, да работят във фирми и предприятия и да усвояват съответната професия. МОН трябва да утвърди учебните програми, по които учениците ще добиват професионални умения. Същото ще се прилага и за български граждани, отпаднали от училищната система, които в момента са извън пазара на труда.  С приетите текстове се предвижда със средства от европейски програми и от бюджета младежи, включени в системата „Обучение чрез работа” да се включат и в програми за ограмотяване. Дава се възможност университетските и областните болници да извършват необходимата подготовка на медицински кадри. Според народните представители това отговаря на сегашната потребност от болногледачи, парамедици и други кадри от системата на здравеопазването.

Ако проектозаконът бъде приет до края на лятната сесия, още от септември 30 професионални гимназии и училища ще бъдат включени в пилотна система, за която е осигурено финансиране.

Може да харесате още...