Изложба в Пловдив, достъпна и за незрящи, за 120 години от рождението на Цанко Лавренов

С изложба „Между модерното и канона“ Пловдив отбелязва 120 години от рождението на големия художник Цанко Лавренов (1896 – 1978). Инициатор за честването е Фондация „Цанко Лавренов“, а проектът се реализира от Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Пловдив и Фондация „Цанко Лавренов“. Изложбата включва повече от 150 произведения – живопис, графика, рисунки, приложни проекти.  Творбите са достъпни и за незрящи посетители, като за тях са изработени специални тактилни карти на някои от произведенията, придружени с обяснителни текстове, предоставени от Софийската градска художествена галерия.Това е амбициозен по замисъл проект, целящ да представи изкуството на Цанко Лавренов в неговата пълнота от ранните творби до последната му композиция. Реализирането му се базира на задълбочено проучване на личния архив на художника, който за пръв път влиза в обръщение.

Включените произведения са от сбирките на държавните и общински музеи и галерии в страната, най-голямата от които е на Градската галерия на Пловдив с 65 живописни творби. Другата значителна като обем колекция е тази на Фондация „Цанко Лавренов“. Участват и частни колекционери.

След последната голяма изложба в Националната галерия през 2002 година тази е първата мащабна експозиция, която по нов начин ще срещне публиката с творчеството на една от най-интересните фигури в българското изкуство. Нейни куратори са, от страна на Фондация „Цанко Лавренов”, Анелия Николаева, (изкуствовед в Националната галерия) и д-р Станислава Николова, от страна на Софийска градска художествена галерия.

Проявата е под патронажа на кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев.

 

Може да харесате още...