Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев – кандидат-президентската двойка на ГЕРБ

Първата жена председател на НС и първият депутат два пъти заемал председателския пост в Парламента Цецка Цачева е кандидат-президент на управляващата партия ГЕРБ. В кандидатската двойка изборът на Изпълнителната комисия е за вицеадмирал Пламен Манушев, който ръководеше военоморските сили на страната ни.

“Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията. Крайно време е да имаме една майка и тя да се погрижи действително майчински за този народ” – с тези думи министър председателят Бойко Борисов, което е и лидер на ГЕРБ, обяви кандидатурата пред партийния актив и медиите.

“Тя е юрист, парламентарист, от години разбиращ цялото законодателство – което е минало и което предстои да мине. Тя и сега работи с всички партии”, допълни Борисов като подчерта, че не вижда кой е по-подготвен от нея и да говори с КС, и да защитава авторитета на България.

Цачева е женена, с едно дете. В двойка с нея за президентската институция като вице ще се състезава вицеадмирал Пламен Манушев. Хем от гражданската квота, хем добре подготвен в сферата на отбраната и сигурността, според Бойко Борисов.

В словото си пред членове на ГЕРБ, в което засегна теми от външната и вътрешната политика, както и от обществения живот в страната, като не подмина темите, предизвикващи едни от най-противоречивите коментари – за АЕЦ Кзлодуй и кандидатурата на България за генерален секретар на ООН – Бойко Борисов обясни, че останалите лица на ГЕРБ, спрягани от Изпълнителната комисия, ще са по-необходими на местата, които в момента заемат. Това са Йорданка Фандъкова, кмет на София; Томислав Дончев – заместник на премиера; Димитър Николов – кмет на Бургас.

“Парите ни трябват” – така коментира Борисов ситуация, при която някой от изброените градоначалници бъде избран за президент и се наложи да се дават пари за нови избори в София или Бургас. За Дончев, когото опрдели като мотор и генератор на идеи в МС, заяви кратко, че е по-важен и за него, и за държавата, като заместник министър председател.

“Считаме, че в тази обстановка би било равно на дезертьорство” – това пък е мотивът, заради който премиерът сподели, че е избрал да не се кандидатира сам за държавен глава.

Минути след обявяването на кабдидатите на ГЕРБ, Корнелия Нинова, лидер на БСП, коментира пред Нова ТВ изборът на основните им опоненти в предизборното състезание така: Началото на края на ГЕРБ. Обидно е да се избира кандидат по метода на изключването.

снимка: пресцентър ПП ГЕРБ

Може да харесате още...