Изменят Закона за горите със забрана за износа на необработена дървесина за страните извън ЕС?

darwaРеформаторският блок (РБ) внесе чрез група народни представители предложения за изменение на Закона за горите, според който да се въведе забрана за износа на необработена дървесина за страните извън ЕС. Това съобщи пред журналисти в парламента Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на РБ и член на Правната комисия. В последните години в България се изсичат концентрирано значителни количества дървета, което е предпоставка за наводнения и локално обезлесяване, застрашаващо екосистемата на определени територии. Износът на дървесина през 2014 г. е възлизал на приблизително 1 млн. куб. метра, което е около една четвърт от дърводобива за една година в цялата страна. Цели площи в Рила в района на община Самоков; Средногорския балкан около Етрополе, Горна Малина, Мирково, Златица, Копривщица; Пирин; Странджа и др. са обезлесени заради безразборна сеч. Най-голямо количество дървесен материал се изнася за Турция, Сърбия и Македония, които не са държави-членки на Европейския съюз, се казва в мотивите на внесения от Реформаторите ЗИД.

darvo-plastina2Големият износ на дървен материал за съседни на България държави възпрепятства развитието на дървопреработваща индустрия на местна почва и на практика представлява лесен и евтин начин за осребряване на национален природен ресурс, без да се създава каквато и да било добавена стойност, пише още в мотивите на вносителите, в които се допълва, че граничните власти, полицията и горската администрация не успяват да спрат износа на незаконно добита дървесина, поради липсата на ефективни механизми за контрол и санкциониране на незаконния добив.

Поради това от РБ се предлага да се забрани износът на необработена дървесина със закон, което цели да се придаде устойчивост на забраната, поне докато компетентните органи не установят ефективност на мерките за предотвратяване и санкциониране на незаконната сеч. Правото на Европейския съюз не позволява това да се осъществи по отношение на държави-членки, поради което е предвидено постоянната забрана да се
отнася само за трети държави, се уточнява в мотивите на предложения ЗИД.

darvo-plastina1Същевременно се дава правомощие на Народното събрание да налага с решение временна забрана за износ, което да позволи контрол и по отношение на износа към ЕС. Въвеждането на новия ред идва като реакция
на факта, че министърът на земеделието и храните не се възползва от правомощието си да забранява временно износа на определени видове дървета (чл. 126, ал. 6 от сега действащия закон) с цел опазване на целостта на българската гора, пише още в мотивите на законопроекта, внесен в деловодството днес.

Сред 12-те вносителите на ЗИД на Закона за горите са Найден Зеленогорски, Настимир Ананиев, Димитър Делчев, Борислав Миланов, доц. д-р Димитър Шишков, Мартин Димитров и други депутати от Парламентарната група на РБ.

gora002Междувременно, вчера на заседание на Правителството, Кабинетът възложи на министъра на земеделието и храните да предприеме необходимите действия за увеличаване на защитните горски територии в поземлени имоти – държавна собственост, като превантивна мярка за недопускане възникването на бедствени ситуации и човешки жертви. С увеличаването на защитните горски територии ще се постигне увеличаване на всички екосистемни ползи от устойчивото им управление и намаляване на риска от наводнения.

Може да харесате още...