Позволете на душата си да се събуди с Opera open 2016

гост автор: Соня Митова

Когато нежността на пролетните дни е отминала, ти се иска летните вечери да са безкрайни. За трета година се случва вълшебството, наречено Opera Open. Античният театър в Пловдив оживява под звуците на оперна музика. 

Ето така:

За откриването на Opera Open 2016 се събраха шест български оперни звезди със световна кариера, сред които сопраното Цветелина Василева, покорила Метрополитен опера; пловдивското мецосопрано Мариана Пенчева, която е предпочитан солист на Арена ди Верона; тенорът Бойко Цветанов, солист на операта в Цюрих; баритонът Петър Данаилов, изявил се Брюксел, Осло и Хамбург; басът Деян Вачков, който редовно пее в Ла Скала и на Арена Ди Верона.
На 21 юни се потопихме в света на източната екзотика и японския фолклор с Мадам Бътерфлай. Това е и първата опера, която съм гледала и още пазя билетите от 2013-та. Чо Чо Сан е гейша, чиято американска мечта завършва драматично. Специално за ролята в Пловдив пристигна Доната Д‘Анунцио Ломбарди, която изпълнява ролята и в прочутия Пучини фестивал в Италия. На сцената й партнираше известният тенор Камен Чанев, а диригент бе Лучано Ди Мартино.

24 юни бе деня за премиерата на “Летящия Холандец ”- разказ за мореплавател, осъден да броди океаните, докато не срещне жената, готова да отдаде живота си за него. Най- изпълняваната опера на Вагнер бе поставена на Античния театър в изпълнение на шведите Елизабет Стрид, която е и звезда на Вагнеровия фестивал в Байройт, и баритона Козма Рануер- изпълнител на Холандеца в операта Стокхолм. Партнираше им Бойко Цветанов, а диригент бе Иван Ангелов. Постановката е дело на международен екип: режисьор – Магдалена Фуксбергер (Австрия), видео дизайнер – Арон Кициг (Германия), дизайн на постановката: Николина Костова Богданова.

В последния ден на юни филмовата музика на световно известни и нови млади композитори ни пренесе чак в Холивуд. Филмови композиции от Джон Уилямс-“Хари Потър“ и “Извънземното“, Джеймс Хорнър- „Титаник“, Джери Голдсмит- „Стартрек“ и др. Кристофър Йънг, композирал музика за над 120 филми, сред които „Спайдърман 3“, „Клопка“, „Ядрото“, „Хелрайзър“ и др. , бе специален гост. Този грандиозен концерт бе дирижиран от Дерек Глеесон, музикален директор и диригент на Дъблинска филхармония

След това оперният фестивал продължи с „Кармен“ в началото на юли, под диригентството на едно от най-знаковите имена сред световните диригенти – Никша Бареза (Хърватия). „Кармен“ е едно от най-известните оперни заглавия. Разказва се за неустоима съблазнителка, която се впуска в опасни афери. Тя се лута в любовен триъгълник с ревнив офицер и обаятелен тореадор. Операта е с фатален край.

На 6-ти юли посрещнахме юлската вечер с най-доброто от спектаклите на Opera Open заедно с Виенските оперетни бисери на Щраус, Лехар и Калман в изпълнение на солисти от Виена Фолксопер: Мара Мастарил и Михаел Хавичек.

Снощи ни завладя и „Турандот“, която е последната опера на Джакомо Пучини. Разказва се за жестоката китайска принцеса Турандот, която обрича на смърт всички мъже, понечили да й предложат ръката и сърцето си, които без успех се опитват да отговорят на загадките й. Докато не се появява принц Калаф…Очарованата публика изпадаше във възторг след всяка една от ариите на принца, изпълнени от Камен Чанев, който триумфира и в оперите в Рим, Берлин, Монреал и др. Наистина е омагьосваща арията Nessum dorma, която той изпълнява. В ролята на Турандот се преобрази Лила Лий, която я изпълнява и на сцената във Верона.

Останалите спектакли от оперния фестивал са Международна балетна гала със солисти от Държавен балет Берлин, „Аида“ на Верди и „Пандора“- мултимедиен спектакъл на балет „Арабеск” с оркестъра на Опера Пловдив и солисти от „Мистерията на българските гласове”, представящ митът за Пандора и седемте смъртни гряха в седем картини.

Приказен свят под звездите, докато лек вятър те полъхва. Красотата на отминали епохи е пресътворена. Позволете на душата си да се събуди, когато е забравила своя танц. Тя копнее да измине амплитудите на своите вълнения и да достигне катарзис. Подарете й го. И тя ще ви се отблагодари. Щастието е възможно- онова щастие, за което всички копнеем, ни чака на сцената на Античния театър. А любовта все още я има. И пак е красива…

Може да харесате още...