Опит за военен преврат в Турция, бг властите: отменете пътуванията си

Военни направиха опит да свалят властта в Туция тази нощ и обявиха военно положение – атакувани са ключови сгради в столицата Анкара – дуржавната телевизия, Парламента, Генерлният щаб. Щабът все още е под блокада, не беше ясна съдбата на военен номер 1, но около 8:30 беше БНТ съобщи, че при операция е бил спасен. Над 60 души са загинали. Истанбулското летище е в ръцете на полицията. От нощта достъпът до социалните медии е прекъснат. Военни самолети са летели над столицата Анкара, военни транспортни средства са блокирали мостовете над Босфора. Хиляди хора са били по улиците на големите градове в страната, призовани от президента Ердоган да излязат в защита на досегашното управление.
Издадени са заповеди за арести на над 750 военни. По данни на агенция Фокус, позоваваща се на AFP, от турското правителство смятат, че превратът е предизвикан от последователите на базирания в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен.

Българските власти призовават да отменим плановете си да пътуване към Турция. ГКПП Капитан Андреево, ГКПП Малко Търново и ГКПП Лесово от страна на Република Турция са затворени. Българското външно министерство и МВР остават във връзка със своите колеги и своевременно ще информират за ситуацията по границата ни.

Българските граждани, които вече се намират в Турция, да не напускат хотелите или жилищата, в които пребивават, е апелът на Външно министерство още. Оттам призовават още да се избягват всякакви публични места и българските граждани да се регистрират на http://www.mfa.bg/120/patuvamza

Адресите и телефоните на българското посолсто и консулските служби са изнесени на сайта на МВнР.

У нас са засилени мерките за сигурност.

Как ще се развие ситуацията в южната ни съседка – предстои да се изяснява. Мнозина коментатори говорят за втвърдяване на  властта и лов на противниците й.

снимки: архив, Истанбул

 

Може да харесате още...