Месец на безплатни консултации при ортопеди в Пловдив

glavnata008Едномесечни безплатни консултации стартираха ортопедите на МБАЛ „Медлайн“ в Пловдив. Пациентите, които страдат от деформираща артроза на колянната става – гонартроза или остеоартроза, могат да се запишат за преглед на тел: 032/656-600, казаха от ръководството на лечебното заведение.  Артрозните изменения са най-често срещаното хронично заболяване на опорно-двигателния апарат, които засягат 20% от хората над 50-годишна възраст. От големите стави най-често страда колянната. Болежките обичайно се обаждат през есента, когато времето започне да се разваля, а валежите зачестят. 

Страдат по- често жени, предимно с наднормено тегло, чиито оплаквания започват в средна възраст, обясни д-р Стоян Арнаудов. Болестта поразява и двете стави, макар и в нееднаква степен.  Пациентите, развиващи напредваща остеоартроза на колянната става имат болки, които най-напред се появяват в областта на „капачката“ – пателата. Получава се оток на ставата, вътреставен излив-хидропс, хипотрофия на бедрената мускулатура. Движенията на ставата стават ограничени, стига се до изкривяване на долния крайник навън. Може да се появи т.нар. Бейкерова киста в задколянната ямка. Тя най-често е свързана с увреда на задния рог на медиалния мениск.

При такива оплаквания консултацията със специалист не бива да се отлага, тъй като най-важното е веднага да се прекъсне основният патологичен процес, за да не се задълбочава заболяването, да се спрат болките и страданията на пациента, препоръчват ортопедите.

Може да харесате още...