Внимание: измамници събират пари за мнима благотворителност през фалшиви профили в социалните мрежите

Измамници събират пари за мнима благотворителност през фалшиви или хакнати профили в социалните мрежи. Това е едно от престъпленията, с които се сблъскват все по-често разследващите. Последният случай в Районна прокуратура Пловдив е свързан с набиране на средства за лечението на болни деца чрез профил във фейсбук. През него са изпращани банкови сметки, по които да се  превеждат “благотворителните суми”, съобщи в регионалната програма на Дарик Пловдив тази сутрин заместник районният прокурор Димитър Беличев. Така средствата, които са успели да привлекат чрез измама “организаторите” на онлайн акцията, е голяма, допълни Беличев като призна, че става дума за повече от едно лице, замесено в схемата. В момента разследването е в активна фаза, пред образуване на досъдебно прозиводство.

Измамниците в мрежата често използват каузи, които да предизвикат съчувствието на голям брой хора, е наблюдението на прокурора. Другото по-широко разпространено престъпление в интернет или чрез интернет, е краденето на профили и злоупотребата с лични данни. Добрата новина е, че с увеличаването на жалбите за компщтърни престъпления, се увеличава и тяхната разкриваемост като има и случаи на осъдени лица. До ефективна присъда, например, се е стигнало след случай, в който възрастен мъж се е сближил през фейсбук с непълнолетно момиче, предразположил го е да му споделя лични неща и след това под заплаха, че ще ги разпространи, е планирал среща наживо със сексуални мераци. Този случай се оказва с добър изход, тъй като родителите са усетили проблема навреме и са помогнали на детето си, разказа Беличев.

Съветът му и към младежите, и към семействата им, е да спазват хигиена на взаимоотношенията си в мрежата, да внимават със снимките, които качват, както и с “приятелствата” с непознати. Съветът на заместник районния прокурор е при съмнение, че са на път да станат жертва на престъпление в интернет, хората не трябва да го игнорират, а да напишат жалба и да я занесат в полицията.

снимка: Петър Тодоров, Дарик радио Пловдив

Може да харесате още...