Удължават общественото обсъждане по Закона за туризма; ведомството дава заден за текстове, ако не се постигне консенсус

Общественото обсъждане по Проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма ще бъде удължено с две седмици и ще продължи до 28 март. Това разпореди в неделя министърът на туризма Николина Ангелкова. Причините са големият обществен интерес и намирането на баланс в предложенията, както и за да бъдат прецезирани отделните текстове, съобщават от ведомството. Става дума за правилата за къмпингуване, глобите и наказанията за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън определените за целта места. След бурното недоволство на екоактивисти и намесата на президента Росен Плевнелиев, който заяви, че ще сезира КС по тези въпроси, от министерството днес заявиха, че “всички текстове, по които не бъде постигнат консенсус, ще отпаднат и няма да бъдат предлагани за окончателно обсъждане в Министерски съвет и Народното събрание по законово установената процедура”.

Към момента никое от направените предложения като текстове за изменение на нормативния документ не е окончателно, а мнения по тях могат да бъдат направени с изпращане на e-mail на адрес: d.petrova@tourism.government.bg.

Паралелно с това екипът на Министерството на туризма се ангажира да обсъди всяко едно от новите предложения. Продължават и оперативните срещи с всички заинтересовани страни. През идващата седмица на подобно обсъждане ще бъдат поканени и представители на екологични организации, за да се дискутират правилата за къмпингуване, които да бъдат заложени в бъдещия нормативен документ, както и предложенията в чл. 207 а, с които се прецизират глобите и наказанията за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън определените за целта места. От министерството припомнят, че ограничения за т.нар. “диво къмпингуване” към момента се въвеждат в редица законови и подзаконови нормативни актове, а бивакуването е забранено в националните и природните паркове според Закона за защитените територии, както и на териториите на някои общини.

Законоустановеният срок за обществено обсъждане на предложените промени в Закона за туризма изтичаше на 15 март 2016 г.

Може да харесате още...