Росен Плевнелиев пред бизнеса: Не искам да правя трето служебно правителство

„Не искам да правя трето служебно правителство, защото всички виждаме цената на катастрофата на фона на относителната стабилност, която имаме“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството.  Държавният глава припомни състоянието на тотално и безпринципно противопоставяне преди края на 2014 година и подчерта, че сегашната формула на управлението работи и се виждат резултатите от действията на управляващите. „От друга стана, виждам политически партии, които развяват много по-често чужди знамена, отколкото българското. Вълната на полулизъм и национализъм, която шества в Европа, е много важно да не достигне България“.

Плевнелиев призова за ускоряване на процеса на присъединяване на България към преходния валутен механизъм ERMII и последващо членство в Еврозоната, за активиране на Европейския енергиен съюз, най-вече в региона на Балканите, за присъединяване към Надзорния механизъм на Европейския банков съюз, както и към Шенгенското пространство без граничен контрол.

„Следя 11 кризи в ЕС, всяка от тях с различна динамика и риск да дестабилизира Съюза. Една от тях е възможността да имаме Европа на различни скорости, както и потенциално излизане на Великобритания от ЕС, което трайно би го дестабилизирало“, коментира президентът по отношение на рисковете от възникване на „Европа на различни скорости“. Решението, според него, е старт на нова вълна на интеграционни процеси за България, категоричен беше държавният глава пред участниците в дискусията.

Днес Плевнелиев имаше и друга среща – той прие на „Дондуков“ 2 помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд. „По моя инициатива се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което беше решено да бъде увеличен бюджетът за отбрана от 1.19 процента от БВП за 2015 г. на 1.35 процента за 2016 г. и постепенно увеличаване до 2 на сто през 2024 г.“, каза президентът и подчерта значението на създадения в София през септември 2015 г. Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО. По време на разговора е станало ясно още, че българската страна високо цени ролята на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа, включително и чрез съвместни учения. И че България и САЩ ще задълбочат и сътрудничеството си и в сферата на киберсигурността.

Може да харесате още...