Тютеневият град в Пловдив ще стане новият културен център под тепетата

ulica_na_toplo_2_031Започва процесът по промяната на Тютюневия град“, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. Идеята е уникалната и рушаща се градска зона да се превърне в един от диамантите под тепетата. Това е следващият голям проект на фондация „Пловдив 2019“. Започва обсъждането на бъдещата визия на зоната и начина, по който тя да изглежда и да заживее нов живот. Реалната работа по този проект ще стартира догодина. Дотогава ще се търси мнението на пловдивската общественост, ще има и срещи със собствениците на имоти, тъй като складовете са частни. Общината е готова да води преговори за откупуване, ако се наложи.

Заместник-кметът Стефан Стоянов обясни, че имат идея и за развитие на пешеходните зони в Тютюневия град. Идеята е там да се локализира втора зона за култура в Пловдив.

Първият квартал в града, който се обособи като арт център, е Капана. Именно с този проект и с бум на туристическия сектор ще се отчете Пловдив на предстоящия предварителен мониторинг в Брюксел на 16 септември. Проф. Оливър Шейт от Хамбург, който консултира екипа на фондация „Пловдив 2019“ при кандидатурата за европейска столица на културата, заяви на среща с медиите, че журито ще бъде впечатлено от ръста на туристическия поток в града, както и от успешната маркетингова кампания „Пловдив – изпълнен с живот”. Той открои и ролята на Капана като важен център за градското развитие.

„Капана ни дава самочувствие, че можем да променим града, затова започваме обсъждане на визията на зоната около ул. „Иван Вазов“, каза в аванс Тотев.

ulica_na_toplo_1_032И докато тепърва ще се мисли за развиване на Тютюневия град, екипът на F2F TV от 2  години вдъхва артистизъм с културни и социални събития в първия тютюнев склад, съживен от Клуб Тотал Спорт за здравословен начин на живот преди малко повече от десетилетие.

автор: Евелина Димитрова

 

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Петър каза:

    В този град, всяка нова идея е позабравена стара. Това е много хубава идея но е от времето на социализма. Някъде може и планове да има, така че управляващите да вземат да се поразровят в архивите от 80 те години и да намерят проектите. Идеята беше да се освободят тютюневите складове от машини и съоръжения и да се направи един цял комплекс за изкуство.

    • F2F TV каза:

      Кой е автор на идеята от 80-те? Това е интересно, Петър. Ако имате повече информация, дайте, моля. Може да се свържете с нас на електронна поща: admin@f2ftv.net. Оставете телефон, ще се свържем с вас. Благодарим ви.