Избират младежките делегати на България в ООН за 2015-2016 година

oon1За девета поредна година Дружеството за Обединените нации в България организира национална кампания за избор на „Български младежки делегати в ООН“. Финалният кръг на кампанията е днес в зала 101 в сградата на Министерство на външните работи на Република България. Новите двама младежки делегати на България в ООН ще бъдат обявени на церемония в МВнР от 16:30 часа. Те ще работят с мандат 18 месеца за защита на интересите на младите хора при изработването на младежки политики на национално и на международно ниво.

Тази година селекционната кампания се проведе в четири кръга, като до последния етап достигнаха десет младежи от първоначално явилите се над сто кандидати. Десетте финалисти ще се явят на събеседване пред широко жури, състоящо се от представители на държавните институции и на неправителствени организации. Председател на журито е Генералният директор по глобалните въпроси на Министерство на външните работи г-н Райко Райчев, а членове са представители на Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” и на Дирекция „Права на човека” на Министерство на външните работи, представител на Дирекция „Международно и европейско сътрудничество” на Министерство на образованието и науката”, представител на Дирекция „Младежки политики” на Министерство на младежта и спорта, представител на Дружество за ООН в България, представител на Национален младежки форум, представител на Дипломатическия институт към МВнР, представител на Асоциация за подпомагане на академичната общност, представител на Българска платформа за международно развитие, както и младежки делегати от предходни години.

Програмата се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на външните работи, Постоянното представителство на Република България към ООН в Ню Йорк и Национален младежки форум, както и в съдействие с ISIC България.

Български младежки делегат е млад човек, избран чрез прозрачен национален конкурс, който се включва в делегацията на България към Общото събрание на ООН и работи по решенията на ООН за младежта с права, сравними с тези на действащ дипломат, Подобна позиция „младежки делегат” съществува едва в около 20-ина държави от цял свят. С програмата „Български младежки делегати в ООН“, България се нарежда сред страните – лидери в световен и европейски план, които признават младежта като равностоен партньор в процесите на вземане на решения на национално и международно ниво. България вече се цитира от Програмата на ООН за младежта и от Световната федерация на Дружествата за ООН като водеща световна практика в топ 5 процента от 193-те държави членове на ООН. Мисията на Програмата е да служи като мост на ефективна комуникация и взаимодействие между младите хора в България, младите хора по света и управляващите.

Може да харесате още...