Йордан Йовчев – предложен за орден Стара планина

flag_bg2Уникалният спортен талант Йордан Йовчев ще бъде удостоен с орден Стара планина – първа степен, ако НС приеме предложзението на МС да го удостои с наградата. Мотивите за нея са изключително големите му заслуги към страната ни в областта на физическото възпитание и спорта, уточняват от пресцентъра на Кабинета.  Пловдивчанинът, който тази година навършва 40 години, започва да тренира спортна гимнастика при треньора Живко Добрев. По-късно се състезава и в националния отбор по гимнастика под ръководството на Милко Танкушев. 

Вероятно малцина са българите, които не са наблюдавали със затаен дъх Данчо Йовчев на халките например. С невероятния си хъс за победа, брилянтно чувство за съсредоточаване в съчетанието и изцеждане на целия си физически ресурс при представяне на уредите, в кариерата си гимнастикът печели стотици отличия. Сред тях – сребърен и три бронзови медала от олимпийски игри; 4 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала от световни първенства; златен, 7 сребърни и бронзов медал от европейски първенства. Йордан Йовчев е носител също така на два златни, четири сребърни и два бронзови медала от финали на Световни купи и на два сребърни и два бронзови от европейски купи.

Той е определен от спортните специалисти за най-успешния български гимнастик, участвал шест пъти на олимпийски игри. Член е на Българския олимпийски комитет и на Комисията на спортистите към БОК. От 2008 година е председател на Българската федерация по гимнастика. Заемал е два пъти първо място в класацията „Спортист на годината“ – през 2001 година и 2003-та. Избран е за „Спортист на Балканите“ през 2003-та.

Може да харесате още...