Занаятчийска кухня и магазин за фермерски продукти отварят врати в Пловдив

fermata1Занаятчийска кухня и магазин за фермерски продукти, обединени под името Фермата, отварят врати в Пловдив на 2 юли в 18:00 часа на улица “Магура” 1 квартал Капана с 3 демонстрации за приготвяне на сусамов тахан и халва от него; на меденки и на сармички, пълнени с лимец и зеленчуци. Това е първото у нас предприемачество за фермерски храни, задвижено от местната общност, разказва за F2F TV Гергана Кабаиванова от Хранкооп Пловдив.  По думите й, времето за откриването на подобно място е повече от назряло. “Идеята се роди при една среща между координаторите на Фермерски пазари и Агенцията по храните в София, на която обсъждахме развитието им. Търсихме решение как можем да осигурим по-добър достъп до fermata2пазара на младите кулинарни таланти, които творят нестандартни и автентични храни от екологични продукти, а нямат финансовата възможност да развият свой бизнес и достатъчно познания. Така изплува идеята да направим кооперативни кухни в градовете, в които имаме фермерски пазари, те да бъдат оборудвани и регистрирани според изискванията на Агенцията и в тях да се включат всички тези талантливи кулинари на кооперативен принцип. По-нататък идеята се доразви от нашия екип в Пловдив като включихме и планове за обучителни дейности в кухнята, тъй като наблюденията ни са, че същите тези таланти изпитват необходимост от повече познания и опит от вече реализирани занаятчии”, обяснява Гергана.

Към идеята за кухнята екипът след това добавя и магазин, който да се зарежда с екологична продукция от местните фермери и по този начин хем да се подпомага тяхната реализация и планиране, хем пък ите да са включени в менторската програма.  “За наш късмет точно навреме се появи и възможността да кандидатстваме в конкурса на ОФ “Пловдив 2019″ за установяване в Капана и пак беше голям късмет, че наехме чудесната малка къща на ул. Магура 1. Спечелихме финансирането на наема за една година от фондацията и след това проведохме интензивна фондонабираща кампания за останалите средства за ремонт и оборудване”.

fermata3Ефектът от тази кампания се оказва най-голямата награда на екипа за всички усилия да изгради доверие в Хранкооп Пловдив. “Включиха се много хора – едни дариха личен труд, време и контакти, а други дариха средства. Истински общностен старт! Сега мога съвсем открито да заявя, че Занаятчийска кухня “Фермата” в Пловдив е първото социално предприемачество, задвижено от местната общност, което пилотно ще задвижи промяна за по-добър достъп до пазара на най-малките кулинарни занаятчии”, убедена е Гергана.

Малкото пространство не плаши екипа, напротив, подхранва креативността му. А плановете са моделът от пловдивския Капан да се приложи и в другите градове с фермерски пазари Хранкооп, както и да се създаде общност, която да прокара политики за регламентиране на домашното производство на храни в България.

Работното време на “Фермата” е от понеделник до събота, от 9:00 до 19:00 часа. Тук ви чакат вкусни и чисти продукти 🙂

Може да харесате още...