„Ранобудните“ няма да излизат на протест в събота – подозират провокации и сблъсъци заради контрапротеста и вечното дерби в София

ranobudni3 „Ранобудните студенти“ обявиха, че утре, събота,  няма да излизат на протест. Причината е шествието в подкрепа на кабинета „Орешарски“ от страна на БСП и ДПС. Те се опасяват от умишлени сблъсъци и провокации от страна на симпатизантите на двете партии и отново напомниха, че целта им не е това. Шествието започва в 12 часа на Орлов мост в столицата,  а в 15 и 15 часа ще стартира вечното дерби ЛЕВСКИ-ЦСКА.  Предполага се, че може да има сблъсъци и поради тази причина „Ранобудните студенти“ се отдръпват.

Над 400 протестиращи се събраха около 11 часа тази сутрин пред сградата на парламента. Всички те бяха там в отзив на „Ранобудните студенти“, които късно снощи призоваха хората да ги подкрепят. Към 11 и 30 на площад „Народно събрание“ към тях се присъединиха приблизително 500 представители на „Ранобудните“, които дойдоха от СУ. Затворени са движение за булевардите “Цар Освободител” и “Васил Левски” в района на протеста.

След дълги обиколки по малките улички около центъра, протестиращите се опитваха да стигнат до Министерски съвет. На всякъде ги чакаха полицаи, които образуваха кордони. Протестиращите попитаха полицаите как могат да стигнат до Министерския съвет, отговор нямаше.

По-късно шествието тръгна по бул. „Цар Освободител“. На светофара на булеварда, където се пресича с ул. „Георги С. Раковски“, протестиращите отново бяха посрещнати от полицейски кордон. Група от „Ранобудните“ се отделиха от протеста и завиха по улицата. 10 минути по-късно същата тази група се зададе зад гърбовете на полицаите. Те се озоваха в капан на протестиращите и решиха да отстъпят. Така всички от шествието успешно и без сблъсъци с органите на реда, се събраха на площад „Независимост“. В 14 ч там се очакваше среща между премиера Пламен Орешарски и протестиращи. Ранобудните обаче не припознават в поканените свои представители и отказват преговори с министър-председателя. Те за пореден път обявиха, че искат незабавна оставка, разпускане на НС и насрочване на нов вот и не биха влезли на преговори.

текст и снимки: Теди Цветкова

 

Може да харесате още...