България с хуманитарна помощ за Украйна

flag_bg2Правителството ще отпусне на Украйна хуманитарна помощ в размер на 50 000 евро. Средствата се осигуряват в рамките на планираните в централния бюджет за официална помощ за развитие и са предназначени за облекчаване на тежката социално-икономическа и хуманитарна обстановка в страната. Те ще бъдат предоставени чрез Международния комитет на Червения кръст.

Помощта ще бъде обявена официално по време на Донорската конференция за Украйна, която ще се проведе през декември. Включването на България е свидетелство за последователната политика на страната ни и на съпричасността със страданието на украинското население.

От следващата година средствата за официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ ще се предвиждат по бюджета на Министерството на външните работи със закона за държавния бюджет, предвижда одобрено днес от кабинета допълнение на ПМС 234/2011 за политиката на България на участие в международно сътрудничество за развитие.

По този начин ще се осигури възможност за по-ефективно използване на помощта за развитие в приоритетните за България географски и отраслови направления и в съответствие с целите и интересите на българската външна политика. С допълненията в постановлението се създават условия за планиране и програмиране на дейностите, което ще направи България надежден партньор, способен да поема средносрочни ангажименти по линия на помощта за развитие.

източник: пресцентър МС

 

Може да харесате още...