ТЕЦ Сливен спира?!

TEC_SlivenОбластният град Сливен може да остане на студено в идващата зима. За над 12 000 домакинства студените месеци ще бъдат апокалиптични, опасяват се от ТЕЦ-а.  Причината без отопление да останат болници, училища, детски градини и много административни сгради и ведомства е, че  „Топлофикация Сливен” има въглища за още 2-3 дни и няма никакви средства, с които да закупи допълнително суровина. Сметките на дружеството са блокирани. За изкупена ел.енергия НЕК продължава да дължи над 5 млн. лева. От държавната енергийна компания, както и от МИЕ не дават никаква информация, кога изработената електрическа енергия ще бъде изплатена.

Предприятието е изправено пред невъзможност да финансира дейностите си и няма друг изход освен да преустанови работа. Ръководството на дружеството се надява ангажираните институции спешно да предприемат мерки и проблемът да бъде решен, за да не стане градът на сините камъни най-студеното място за живеене.

Въпреки огромните проблеми предизвикани от държавата, ТЕЦ Сливен не възнамерява да отстъпва от предприетата политика, ориентирана към клиентите. Именно тя преди 5 години успя да върне доверието на хората, да умножи многократно абонатите на ТЕЦ-а и да предотврати неговия фалит.

„Топлофикация Сливен” е единствена в страната, която и до днес продължава да увеличава абонатите си. Гражданите, ползващи този вид отопление, стават все повече, което е прецедент в национален мащаб. За предстоящия отоплителен сезон още 10 досега консервирани абонатни станции са подали молби да бъдат включени в работен режим. Така през тази година битовите клиенти на Топлофикация могат да се увеличат с още 1000, ако то не спре работа.

Заради най-ниските цени на отоплителната енергия в България, парното отопление се превърна в социална придобивка, от която се ползват най-вече социално слабите, пенсионерите и младите семейства. За този обществен сегмент отоплението на домакинствата от ТЕЦ е категорично без никаква алтернатива. Ако Топлофикация спре и парното и топлата вода бъдат прекратени, по вина на държавата, това ще върне Сливен десетилетия назад в стандартите и комфорта на живот.

Освен това отплението от Топлофикация влияе изключително благоприятно върху чистотата на атмосферния въздух, като го запазва от сериозни замърсявания от ползване на твърдо гориво. ТЕЦ-ът в Сливен инвестира сериозни средства в сероочистващи инсталации, коитоотговарят напълно на най-високите изисквания на ЕС за безвредни емисии на производствените газове.
Пресцентър “Топлофикация Сливен”

Може да харесате още...