ГЕРБ с най-много депутати, парламентът – раздробен; досъдебните производства заради нарушени избирателни права – 71

izbori_001Резултатите след изборите на 6 октомври при обработени 97.191% протоколи на СИК в РИК, сочат: 32, 66%  за ГЕРБ; 15, 34 % за БСП Лява България; 14, 79  – за ДПС;  8, 92 – за РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК – БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД, СДС;  7, 30 – за ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ – НФСБ И ВМРО;  5, 69 – за КП БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА;  4, 53 – за Атака;  4, 16 – за  Коалиция АБВ – (Алтернатива за българско възраждане). Освен в България, наши сънародници от 58 държави вече също дадоха своя вот като общият им брой до този момент е  131 590 души.  Малко по-малко от половината от тях са гласували в Турция – 60 090.  Следват българите във Великобритания – 13 855 душ и в Испания – 12 959. Секциите в Канада и САЩ продължават своята работа, изборите там протичат в спокойна обстановка и съобразно нормите на закона, съобщават от МВнР.

При разпределение, подобно на изнесеното от ЦИК към този час на деня, Парламентът се очертава да бъде силно раздробен, а каквото и правителство да се състави – се очаква да е нестабилно заради невъзможността да се сформира здравословно мнозинство. Това води до напълно реална перспектива за нови предсрочни избори още идната година. Не че те ще спасят България при изборните правила, които съществуват и  политическото статукво поне до сега няма никакво желание и намерение да промени.  По всичко е видно, че хората пак ще стегнат колани, за да се извадят нови милиони за нова предизборна агитация. И истинският дневен ред на страната – с все по-сериозното обедняване на ПРОВИНЦИЯТА за сметка на ЦЕНТЪРА София – ще влиза в новините само когато се случи поредната трагедия.

На този фон  съвсем като статистика ще отбележим, че Прокуратурата образува о бщо 71 досъдебни производства на територията на страната, свързани с избирателните права на гражданите. Осем са бързите производства и едно незабавно производство. Прекратените производства са 3. Три са осъдените на пробация лица. Четирима души са привлечени като обвиняеми (един в района на Апелативна прокуратура – Бургас и трима – от района на Апелативна прокуратура – Велико Търново).  Пет са сигналите, изпратени до други компетентни органи (3 до ЦИК, един до РИК и 1 до Сметната палата).

Но, както заключи премиерът Близнашки – резултатите от вота са легитимни.

Може да харесате още...