Йога инструкторът Лана Петкова представя упражнения за дишане за хора с муковисцидоза

4muko-di6ane1Месец след като взе първия си урок по дишане от йога инструктора Лана Петкова, почти 17 годишната Александра Атанасова от Димитровград, която страда от муковисцидоза, беше на функционален преглед на белите си дробове в Университетската болница в Пловдив. Чувствам се добре, ще продължавам да ги правя, защото не отнемат много време, приятни са и наистина помагат, сподели Саша.

Според майка й, председателят на Асоциация Муковисцидоза Светлана Атанасова, упражненията са повлияли и на показателите. Представете си белите дробове като дърво – капацитетът им започва да пада от най-крехките крайни клонки, с други думи – от алвеолите в долната част на гръдния кош – обяснява Светла. Точно тези показатели са се подобрили в случая с дъщеря й, която вече месец прави упражненията. Това се вижда не само на графиката, но се отбелязва и в цифрите под нея. Общото състояние на белите дробове, макар и малко, също е подобрено. Отбелязвам всичко това, защото е особено важно родителите на деца с муковисцидоза и всички с това заболяване, които сами се грижат за себе си, да разберат колко е важно да правят физиотерапия всеки ден.

Наши приятели, българи, които живеят в САЩ, обясняват, че физиотерапията е част от лечението – тя не изисква средства, а само постоянство и отношение към собственото ни здраве. Физиотерапията, която включва упражнения по дишане, трябва да стане навик за страдащите от муковисцидоза като миенето на зъбите за всички хора и тъй като очаквам да бъда включена в групата за работа по европейския стандарт и приемане на мерки за адекватно лечение на тази рядка болест, аз ще настоявам експертите, а след това и властите, да й обърнат специално внимание – заяви майката на Саша.

lana-mukoviscidoza1Йога инструкторът Лана Петкова, която подготви специален комплекс с дихателни упражнения за хора с муковисцидза, вече ги покани да вземат своя безплатен урок при нея в Клуб Тотал Спорт в Пловдив. В рамките на Кампанията „Муковисцидоза – да добавим живот“ дихателният комплекс е заснет и видеото ще се оформи в cd-та, за да може всеки, който желае, да има всекидневен достъп вкъщи до упражненията. Някои от упражненията, както и по какъв начин помагат на хората, които страдат от муковисцидоза, Лана Петкова ще сподели пред медии в петък, 19 юли, от 12:30 часа в Клуб Тотал Спорт.

Дискът с упражненията е поредната инициатива на Кампанията „Муковисцидоза – да добавим живот“, чиято цел е да се повиши качеството на живот на хората с тази рядка болест чрез въвеждането на евростандарт за лечение. В рамките на Кампанията се проведе и журналистически конкурс, резултатите от който ще бъдат обявени веднага след представянето на инициативата на Лана Петкова в Клуб Тотал Спорт. Очаква се благодарствени грамоти да получат авторите на всички журналистически материали по проблемите около лечението на муковисцидоза у нас, които се включиха в конкурса, а тези, които спечелиха най-много точки при оценка на журито, да получат като награди от F2F TV чрез дарител два таблета и уикенд за двама в Хотел Мурсалица на Пампорово.

Може да харесате още...