С по два процента всяка година пада данък “лихва” от 2014-та; през 2017-та ставката ще е нулева

burkan_bankС по два процента всяка година пада данък “лихва” от следващата година,  а през 2017 година ставката ще е нулева. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Поправката, предложена от Корнелия Нинова от ПГ на Коалиция за България,  бе приета с гласовете на 93 депутати, 31 бяха “против” и 23 се въздържаха. Сега окончателният налог, с който се облага брутната сума на придобитите от местни физически лица доходи от лихви по депозитни сметки в търговски банки, е 10 процента.

С решението си парламентът предвиди данъчната ставка върху лихвите да бъде осем на сто през 2014 г.; шест на сто – за доходите, придобити през 2015 г., и четири процента – за 2016 г. С гласуваните промени парламентът даде възможност от данъчното облекчение за млади семейства да се ползват и чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава – член на Европейския съюз или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Доходите на тютюнопроизводители и земеделски производители, включително извършващите дейност като еднолични търговци, за производство на непреработена растителна и животинска продукция, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност, изплатени през 2013 г. под формата на държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, от Европейския фонд за развитие на селските райони и от държавния бюджет, не се включват в облагаемия доход и не подлежат на облагане с данък, когато са за 2009 г. или за предходни години, записаха още народните представители. Тези доходи се декларират в годишната данъчна декларация по съответния член от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2013 г.

източник: пресцентър на НС

Може да харесате още...