Гръмотевични бури и проливни дъждове в ЮИ България тази нощ, Приморско остана без ток

mulniaПроливните дъждове по Южното Черноморие тази нощ и особено в района на Приморско повишиха нивата на реките Ропотамо и Дяволска река, наводниха трафопостове, пътища и улици, над 120 къщи и прекъснаха тока. И към този момент затворен за движение е главният път Созопол – Приморско при село Равадиново и в района в близост до Ропотамо.  В община Созопол множество сигнали са подадени за района на ваканционно селище „Дюни” и къмпинг „Каваците”. В района на Царево сигнали за наводнени участници има предимно за селата Лозенец и къмпинг „Оазис”.

Пътната отсечка от село Атия в южна посока е затворена заради наводнения на главния път. Дъждовната вода е преляла в участъка на бензиностанция преди Созопол. От стичащата се вода са откъснати районът на село Равадиново – местността „Пейчов мост” и детелината на входа на селото. Прекъснати са второстепенните пътища за къмпинг „Каваци” и „Дюни”, както и пътят, преминаващ покрай резерват „Аркутино” и свързващ Бургас и Приморско.
Алтернативният обходен маршрут е Приморско – село Ясна поляна, Ново Паничарево – Бургас., съобщиха от пресцентъра на полицията.
Екипите работят за извеждане на хора, чиито автомобили са закъсали в затворения участък от главния път Созопол – Приморско, за отводняване на участъците, извършват се дейности по изрязване на дървета, клони и почистване на камъни от пътните платна.

Екипи на EVN България са на крак от ранни зори, за да възстановят електричеството в засегнатите места. Към момента няма цяло населено място без захранване, без ток са само отделни части в Приморско и местността Германка до Созопол като курортният град е с нормално захранване, както и село Равадиново. Представители на дружеството съдействат на местните власти и участват в кризисния щаб към Община Приморско. Очаква се след отводняване на съоръженията захранването да бъде възстановено в близките часове.

В яката на Родопите, около селатаПървенец, Храбрино и Дедево, аварията от тази нощ също е отстранена. За светкавична реакция на аварийните групи на EVN съобщиха от вилната зона на Храбрино, в която поразен от мълния трафопост около 3 през нощта е бил сменен за по-малко от 6 часа от началото на светлата част на деня.

Синоптиците предвиждат слънце едва в петък.

Може да харесате още...