Модерно земеделско училище за 600 ученици отвори врати в село Маноле на 15 септември

zemedelsko u4ili6teНай-новото училище в пловдивско е земеделското школо в село маноле. На 15 септември за първи път прага му прекрачиха първите, близо 300 деца. Училището се казва „Васил Левски“ днес. Тук те ще учат от 1 до 7 клас, по 2 паралелки от всеки випуск. От следващата учебна година училището ще прерасне от основно в гимназия, където да се обучават деца до 12-ти клас в специализирани паралелки със селскостопански профил. 

600 деца е капацитетът на училището, от него ще се ползват и ученици от съседни села. За жителите на община Марица това бе двоен празник не
само заради началото на новата учебна година, но и поради факта, че от
zedelsko u4ili6te1десетилетия насам това е първото ново училище в общината. Училището, което отвори врати за първия си випуск е финансирано с 5 млн. лв. изцяло от държавния бюджет, построено е само за 180 дни, почти 30 години след първата копка.

Училищната сграда е с разгъната застроена площ близо 4000 кв.м., в нея има 21 класни стаи, 6 кабинета, асансьор, библиотека, хранителен блок, лекарски и стоматологичен кабинет. Многофункционалната спортна зала е с разгърната застроена площ от 927.64 кв.м. Тя е свързана с топла връзка с учебната сграда. Залата е с комбинирано игрище за физкултурни занимания, волейбол и баскетбол и трибуни с пет реда седалки с 345 места. Дворът с площ 4000 кв.м ще е богато озеленен и благоустроен с площадки за баскетбол, волейбол и писта за 100 м бягане.

zemedelsko u4ili6te2Придобивката е дългоочаквана за целия регион, в който голяма част от населението се занимава със земеделие. Кметът на община Марица Димитър Иванов обяви, че община Марица дарява 100 дка за опитно поле на учениците от земеделското училище

Според заместник-министър Грудев подобни проекти не могат да се получат без съвместните усилия на централна и местна власт. Затова той увери, че и за следващата стъпка централната власт ще стои зад идеите на общината за превръщането на училището в специализирано земеделско училище. „Скоро не съм виждал такава добра инвестиция”, сподели заместник –министърът.

Може да харесате още...