Дъждът във Варна и Добрич взе 10 жертви, има изчезнали

navodnena_kola10 жертви, сред които две деца, взе стихията, вилняла от снощи във Варна и Добрич, 3-ма са изчезнали, десетки – евакуирани. Възможно е да има повече пострадали, тъй като в тъмната част на деня вчера и през нощта спасителните екипи, са действали като на сляпо. Най-засегнат е квартал Аспарухово в морската ни столица, оттам са и 8-те загинали. Кметът на града Иван Портних разказа за кошмарни вечер и нощ.  

Поразиите от проливния дъжд, за който синоптиците предупреждаваха от началото на седмицата, сочейки за критични териториите в Североизточна България, са стигнали пиковия си час около 18. Тогава цели улици в квартал Аспарухово се превръщат в море с висока приливна вълна, която повлича леки коли и дървета, изравяйки дълбоко асфалта и смесвайки се с кал, влиза в домовете на хората и залива всичко. Тази сутрин телевизиите показват потресаващи кадри на смачкани автомобили, обърнати обратно и натрупани една върху друга, изкоренени и влачени дървета, стърчащи кабели, железа, жици, разрушени трафопостове, липсващи улици и хора, потънали в нещастието си.

Екипи на противопожарната служба продължават отводнителните работи, спасители търсят хора, останали в домовете си. От снощи и военни помагат с хора и техника.

Между 80 и 100 литра на кв. м. е било количеството дъжд, паднал в квартала. Това е два пъти над нормата за цяла месец, обясниха от Нова ТВ. Днес, според синоптиците, там ще продължи да вали, но се очаква в следобедните часове дъждът да спре. Хората се притесняват от събраната в дерето на квартала вода, която, ако се скъса делящата я от него улица, ще стане страшно отново.

Щетите тепърва ще се изчисляват.

Премиер, министър на вътрешните работи и кмет се събират малко след 9 часа тази сутрин, за да набележат план за действия в помощ на пострадалите хора.

Днес Варна е под траур. В понеделник знамената ще бъдат свалени наполовина в цялата страна.

Може да харесате още...